17 iulie 2011

Aproximativ 58.000 pachete de tigari de contrabanda depistate de politistii de frontiera


Politistii de frontiera ieseni au identificat un grup infractional, format din cinci persoane, care desfasura activitati ilicite de contrabanda cu tigari in zona de competenta.
Si politistii de frontiera suceveni au depistat 51.500 pachete de tigari de provenienta ucraineana, in valoare de peste 360.000 de lei, intr-un microbuz inmatriculat in Marea Britanie abandonat in apropierea frontierei de stat.
  • In urma activitatilor informativ operative desfasurate, in perioada mai-iulie 2011, politistii de frontiera din cadrul I.J.P.F. Iasi au reusit identificarea membrilor unui grup infractional care au actionat in sfera traficului ilicit cu tigari de contrabanda de provenienta Republica Moldova. Tigarile erau introduse fraudulos in tara, peste raul Prut, cu funii aruncate pe malul stang al raului Prut, cu ajutorul unor mulinete sau transportate de membrii grupului care treceau inot, obtinand astfel, ilicit, beneficii financiare.
    Din grupare au fost identificate 5 persoane (Alexandru R., Andrei R., Gabriel D., Petrica M. si Cornel P.) - cetateni romani, cu varste cuprinse intre 22 si 31 ani, domiciliati in Judetul Iasi - fata de care s-a inceput urmarirea penala si s-a dispus masura obligarii de a nu parasi localitatea pe o perioada de 30 de zile.
    In perioada 08-15 iulie s-a procedat la monitorizarea si supravegherea operativa a membrilor gruparii si organizarea unui flagrant in seara zilei de 15 iulie. Prin activitati specifice si supravegherea celor in cauza, folosindu-se aparatura de vedere pe timp de noapte, in jurul orei 19.00, politistii de frontiera au observat doua persoane (Gabriel D. si Petrica M.) care faceau parte din grup, deplasandu-se de la domiciliu catre malul drept al raului Prut, pe directia localitatii de frontiera Moreni. M. Petrica a trecut ilegal frontiera din Romania in Republica Moldova prin traversarea inot a raului Prut, avand asupra sa o funie. Ajuns pe malul moldovenesc al raului Prut, acesta a preluat de la doi cetateni moldoveni cinci colete, le-a legat cu funia si le-a introdus ilegal in Romania, ajutat de pe malul drept de catre numitul Gabriel D.
    Dupa ce au trecut coletele in Romania, le-au transportat si ascuns in vegetatia existenta la aproximativ 35 m. de malul raului Prut, cei doi barbati l-au asteptat pe Cornel P., care trebuia sa preia coletele si sa le transporte in municipiul Iasi, cu un autoturism proprietate, marca Opel Astra de culoare albastru.
    In jurul orei 19.15, politistii de frontiera au procedat la retinerea in flagrant a persoanelor mai sus mentionate, au descoperit cele cinci colete ascunse, iar la o distanta de aproximativ 350 m., l-au depistat pe Andrei R., care desfasura activitati protective de supraveghere a zonei, pentru a nu fi depistati de patrulele politiei de frontiera, si care pentru a nu atrage atentia avea asupra sa, doua ustensile de pescuit.
    S-a procedat la conducerea persoanelor, a bunurilor si a autovehiculului la sediul Sectorului Politie de Frontiera Tutora unde s-a constatat ca in cele cinci colete era cantitatea de 6.250 pachete de tigari marca Plugarul, cu timbru de acciza Republica Moldova.
    Pana la finalizarea cercetarilor au fost indisponibilizate doua autoturisme marca Opel, apartinand membrilor grupului, care au fost folosite pentru transportarea tigaretelor.
    Membrii gruparii sunt cercetati sub aspectul savarsirii infractiunilor de contrabanda si trecerea ilegala a frontierei de stat a Romaniei, cercetarile fiind continuate in vederea stabilirii intregii arii infractionale, urmand ca la finalizare sa fie luate masurile legale in consecinta.
  • Si politistii de frontiera din cadrul S.P.F. Vicov au descoperit, in seara zilei de 15.07.2011, in apropierea frontierei de stat un microbuz marca Mercedes Sprinter, inmatriculat in Marea Britanie, abandonat in care se afla o cantitate impresionanta de tigari.
    Avand in vedere cele constatate, vehiculul a fost condus la sediul S.P.F. Vicov unde in urma inventarierii s-a stabilit ca era incarcat cu 51.500 pachete de tigari de diferite marci de provenienta ucraineana.
    Intreaga cantitate de tigari in valoare de 360.500 lei a fost ridicata in vederea confiscarii, iar microbuzul marca Mercedes Sprinter, in valoare de 10.000 de lei, a fost indisponibilizat la sediul S.P.F. Vicov in vederea continuarii cercetarilor.
    In prezent politistii de frontiera efectueaza cercetari in vederea depistarii persoanelor implicate si luarea masurilor legale ce se impun.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana