21 septembrie 2011

Contrabandist retinut dupa o urmarire de 120 km


Doua persoane au fost arestate preventiv, iar o a treia retinuta pentru 24 de ore pentru contrabanda cu tigari. Politistii de frontiera au reusit sa retina soferul masinii incarcata cu 6.500 pachete de tigari dupa o urmarire de 120 de kilometri.
Politistii de frontiera satmareni, cu sprijinul de specialitate al Directiei Judetene de Informatii Satu Mare, sub directa coordonare a procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Satu Mare, au desfasurat o actiune pentru identificarea s i retinerea membrilor unei retele de trafic cu produse accizabile din tutun, de provenienta ucraineana.
Astfel, in noaptea de 18 spre 19 septembrie, la citeva minute dupa miezul noptii, politistii de frontiera au observat doua autoturisme care au iesit din curtea unui imobil din Halmeu - un autoturism inmatriculat in Satu Mare s i unul in Bihor. Colegii nostri au pornit in urmarirea autoturismului Audi A3 cu numere de Bihor, iar in momentul in care a fost pus in functiune sistemul de semnalizare acustic s i luminos al autospecialei Politiei de Frontiera, s oferul masinii cu numere de Bihor a refuzat sa opreasca si a parasit zona in viteza. Cea de-a doua masina, cu numere de Satu Mare, si un alt autoturism inmatriculat in Bihor, au incercat sa blocheze in trafic echipajul politiei de frontiera.
Lucratorii nostri, evitand blocajul celor doua masinii, au pornit in urmarirea autoturismului Audi A3. Totodata, a fost solicitat sprijinul Politiei Rutiere, care a organizat un filtru in localitatea Beltiug. Insa nici acolo, conducatorul auto al masinii cu numere de Bihor nu a oprit la semnalele politistilor, continuand deplasarea cu viteza excesiva.
Pe tot traseul acesta a fost urmarit de politistii de frontiera satmareni. La intrarea in localitatea Bocsa, judetul Salaj, adica la aproximativ 120 km de Halmeu, la pasajul de cale ferata prevazut cu bariera, soferul masinii Audi A3, din cauza vitezei excesive de deplasare, a pierdut controlul asupra masinii, a derapat, a parasit partea carosabila si a parcurs aproape 60 de metri pe calea ferata, blocand traficul feroviar. Politistii de frontiera l-au imobilizat pe conducatorul auto. Ulterior au stabilit ca acesta se numeste Silviu Marius F., are 27 de ani s i este din Oradea. In masina pe care o conducea se aflau 6.500 pachete de igari marca Jin Ling, cu timbru fiscal ucrainean.
Intre timp, un alt echipaj al Politiei de Frontiera a oprit in trafic un autoturism marca Skoda, inmatriculat in Bihor, condus de Liana Gabriela F., in varsta de 26 de ani, din Oradea, sotia celui pe care politistii de frontiera l-au urmarit pana in Bocsa.
Cercetarile au continuat, iar colegii nostri au identificat conducatorul autoturismului cu numere de Satu Mare in persoana lui Ioan Viorel Z., 31 de ani, din Halmeu, din curtea caruia a iesit autoturismul Audi A3 incarcat cu tigari. In data de 19 septembrie, in jurul orei 20.00, cand politistii de frontiera satmareni au pus in executare mandatul de aducere emis pe numele lui Ioan Viorel Z., acesta din urma a incercat sa fuga, sarind gardul mai multor imobile din Halmeu. Lucratorii nostri au fost nevoi s i sa traga un foc de avertisment in plan vertical, reusind sa imobilizeze persoana s i sa o conduca la sediul IJPF Satu Mare pentru cercetari.
Liana Gabriela F. a fost retinuta pentru 24 de ore si acum este cercetata pentru complicitate la contrabanda. Ea era cea care avea rolul de a semnala prezenta politistilor de frontiera pe traseul ce urma sa-l parcurga masina incarcata cu tigari. La propunerea procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Satu Mare, Silviu Marius F. si Ioan Viorel Z. au fost arestati preventiv pentru 29 de zile pentru savarsirea infractiunilor de contrabanda, detinere de catre orice persoana in afara antrepozitului fiscal si comercializarea pe teritoriul Romaniei a produselor accizabile supuse marcarii fara a fi marcate sau marcate necorespunzator si evaziune fiscala.
Intreaga cantitate de tigari a fost ridicata in vederea confiscarii, iar prejudiciul creat bugetului consolidat al statului a fost estimat la 61.083 lei. Totodata, cele doua autoturisme cu numere de Bihor au fost indisponibilizate de politistii de frontiera pana la finalizarea cercetarilor.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana