29 decembrie 2011

Peste 2.000 kg. de articole pirotehnice confiscate la frontiera in ultimele 24 de ore


In ultimele 24 de ore, politistii de frontiera au desfasurat in zona de competenta actiuni pe linia combaterii comertului ilicit cu substante explozive, in urma carora au confiscat peste 2.200 kilograme articole pirotehnice interzise de lege.
  • In cursul zilei de 28.12.2011, politistii de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Petea, in cooperare cu politisti din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substante Periculoase (A.E.S.P.) al I.P.J. Satu Mare, au desfasurat o actiune pentru combaterea traficului cu arme si munitii si respectarea legalitatii importului - exportului, detinerii, comercializarii si folosirii de obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice.
    In jurul orei 08.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Petea s-au prezentat pentru a intra in tara Ghenadii G., de 37 de ani, din judetul Harghita, conducand un autovehicul marca Mercedes Benz, inmatriculat in Harghita, si Eduard H., 48 de ani, din judetul Suceava, conducand un autoturism Renault Scenic, inmatriculat in Suceava.
    Cu ocazia formalitatilor pentru intrarea in tara, la controlul de frontiera, lucratorii nostri au constatat ca in cele doua masini se afla o importanta cantitate de artificii si petarde.
    A fost efectuat un control amanuntit asupra celor doua autovehicule si s-a constatat ca in Mercedes se afla 1.240 kg. de obiecte artizanale si de distractii pe baza de amestecuri pirotehnice, iar in Renault erau 788 kg. de asemenea obiecte.
    Desi cei doi au prezentat mai multe facturi, politistii de frontiera au stabilit ca cei in cauza nu aveau autorizatie pentru transportul unor astfel de materiale, ci doar pentru detinerea si comercializarea de obiecte pirotehnice, dar nu din clasa din care cele transportate fac parte. In plus, bunurile pe care ei le transportau nu erau omologate si marcate corespunzator.
    Persoanele au declarat ca au cumparat marfa de la un magazin de profil din Polonia si intentionau sa le foloseasca in noaptea de revelion, cand urmau sa organizeze focuri de artificii.
    Intreaga cantitate de marfa, 2.028 kg., a fost ridicata in vederea confiscarii, iar cei doi conducatori auto sunt cercetati pentru efectuarea de operatiuni cu obiecte pirotehnice fara drept.
  • Tot in ziua de 28.12.2011, politistii de frontiera constanteni au retinut in vederea confiscarii 8.959 articole pirotehnice.
    Astfel, in jurul orei 15.20, lucratori ai Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera Constanta au depistat, pe o strada din municipiul Constanta, un tanar in varsta de 15 ani, domiciliat in orasul Navodari, care avea asupra sa 8.959 articole pirotehnice (petarde).
    Bunurile, in valoare de aproximativ 1.146 lei, au fost ridicate in vederea confiscarii pentru a fi predate la I.P.J. Constanta - Serviciul arme, explozivi si substante periculoase.
    Solutionarea acestui caz a fost realizata in prezenta unui reprezentant al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Constanta.
    Pe numele celui in cauza au fost intocmite actele premergatoare sub aspectul savarsirii infractiunii de detinere si transport sau orice alta operatiune cu materii explozive efectuata fara drept, fapta prevazuta si pedepsita de art. 37, alin. 1 si 3 din Legea 126/1995 republicata.
  • In ziua de 28.12.2011 orele 13.45, politisti de frontiera din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu au efectuat o actiune specifica, pe sensul de intrare in tara, pe linia respectarii legalitatii importului, detinerii, comercializarii si folosirii obiectelor artizanale pe baza de amestecuri pirotehnice, de catre persoanele juridice si fizice.
    Cu ocazia controlului amanuntit efectuat la un autoturism, marca Dacia, condus de cetateanul roman Daniel I., in varsta de 30 ani, in portbagajul masinii au fost descoperite 1.106 petarde si rachete (aproximativ 16 kg. de articole pirotehnice), in valoare de aproximativ 800 lei.
    Barbatul a declarat ca bunurile ii apartin si le-a cumparat dintr-un bazar din Ruse - Bulgaria pentru a le folosi in noaptea de revelion.
    Persoana in cauza este cercetata penal sub aspectul savarsirii infractiunii de detinere de obiecte de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice fara drept si contrabanda calificata. Obiectele pirotehnice si lucrarea penala au fost predate Serviciului A.E.S.T. al I.P.J.Giurgiu in vederea continuarii cercetarilor.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana