9 octombrie 2012

Mita de 5.000 de euro refuzata de un politist de frontiera


Unui ofiter din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmatiei i s-au propus sume importante de bani pentru ca acesta sa-si incalce atributiile de serviciu si sa faciliteze trecerea peste frontiera, in mod ilegal, a unor cantitati insemnate de tigari de contrabanda.Politistul de frontiera si-a informat sefii ierarhici si a depus un denunt la Directia Nationala Anticoruptie - Biroul Teritorial Baia Mare.Tribunalul Maramures a dispus, astazi, arestarea preventiva pe termen de 29 de zile a inculpatul M. Ioan, pentru dare de mita si contrabanda.
Astfel, in cursul lunii iunie a.c., cetateanul roman M. Ioan de 49 de ani din Sighetu Marmatiei a promis unui ofiter de politie de frontiera din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Sighetu Marmatiei - Sectorul Politiei de Frontiera Sarasau, sume de bani pentru ca ofiterul sa-si incalce atributiile de serviciu, respectiv sa-i faciliteze introducerea in tara, in mod ilegal, prin alte locuri decat cele stabilite pentru controlul vamal a unor cantitati insemnate de tigari de contrabanda provenite din Ucraina, sa furnizeze date si informatii referitoare la dispunerea patrulelor politiei de frontiera, precum si amplasarea dispozitivelor de supraveghere pe timp de noapte la frontiera de stat.
Sumele promise erau de 60 euro / bax tigari de contrabanda, respectiv 3.000 euro / transport, in total 12.000 euro / luna.
Politistul de frontiera si-a informat de indata sefii ierarhici si a depus la DNA - Biroul Teritorial Baia Mare un denunt impotriva numitului M. Ioan sub aspectul savarsirii infractiunilor de dare de mita si contrabanda.
In perioada supusa monitorizarii, inculpatul a introdus ilegal in tara din Ucraina in Romania, cantitatea totala de 50 baxuri care contineau 25.000 pachete cu tigari de contrabanda, cauzand un prejudiciu total statului in valoare de 284.000 lei.
Cele 50 baxuri de tigari au fost trecute peste raul Tisa de catre cetateni ucraineni, dupa care au fost preluate, depozitate si comercializate de catre inculpat impreuna cu persoane din anturajul acestuia.
Pentru aceasta activitate infractionala inculpatul a remis efectiv ofiterului suma de bani echivalentul a 5.000 de euro, suma depusa la dosar.
Pentru probarea activitatii infractionale procurorul de caz a colaborat cu ofiteri din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmatiei, ofiteri din cadrul S.I.P.I. Maramures si S.R.I. Maramures.
Fata de numitul M. Ioan se efectueaza cercetari pentru savarsirea infractiunile de dare de mita, fapta prevazuta si pedepsita cu inchisoarea de la 2 la 5 ani, contrabanda, fapta prevazuta si pedepsita cu inchisoarea de la 5 la 15 ani, evaziune fiscala, fapta prevazuta si pedepsita cu inchisoarea de la 2 la 8 ani si detinerea de catre orice persoana in afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul Romaniei a produselor accizabile supuse marcarii, fara a fi marcate sau marcate necorespunzator, ori cu marcaje false, peste limita a 10 000 tigarete, fapta prevazuta si pedepsita cu inchisoarea de la 1 la 4 ani.
Inculpatului i-au fost aduse la cunostinta acuzatiile, la data de 8 octombrie 2012, procurorul anticoruptie a dispus retinerea acestuia pe o perioada de 24 de ore. Astazi a fost prezentat Tribunalului Maramures care a dispus arestarea preventiva pe termen de 29 de zile pentru dare de mita si contrabanda.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana