14 noiembrie 2012

Politistii de frontiera vasluieni au identificat si deferit justitiei cinci contrabandisti

Politistii de frontiera vasluieni au desfasurat activitati specifice pentru identificarea si retinerea a cinci persoane cu preocupari infractionale privind contrabanda cu tigari.
In cursul zilei de ieri, in baza autorizatiei Judecatoriei Husi, la locuintele acestora au fost efectuate perchezitii, fiind descoperite tigari de contrabanda, cartuse cu bila, telefoane mobile, cartele telefonice si ambalaje folosite la impachetarea tigarilor de contrabanda.
Pe numele a doua dintre persoanele depistate au fost emise ordonante de retinere pentru 24 de ore.

In perioada mai-noiembrie a.c., in baza unor informatii detinute de catre politistii de frontiera din cadrul biroului Combaterea Migratiei Ilegale si a Infractionalitatii Transfrontaliere de la S.T.P.F. Vaslui si S.P.F. Husi, ofiteri de politie judiciara din cadrul celor doua structuri au desfasurat activitati informativ-operative si de cercetare penala pentru documentarea activitatii infractionale a unor persoane suspecte de a fi implicate in contrabanda cu tigari peste raul Prut, in zona de competenta a S.P.F. Husi, pe raza localitatii Rasesti, judetul Vaslui.
Astfel, politistii de frontiera au stabilit faptul ca in perioada mai - noiembrie 2012, patru cetateni romani, cu varste cuprinse intre 18 si 58 ani, domiciliati pe raza judetului Vaslui, in complicitate cu un barbat cu dubla cetatenie, romana si R. Moldova au introdus in tara, in mod ilegal, cantitatea totala de aproximativ 4.500 pachete de tigari de provenienta R. Moldova.
In urma coroborarii datelor existente, in data de 09.10.2012 a fost inregistrat la Parchetul de pe langa Judecatoria Husi un dosar penal pe numele a doi cetateni romani si a barbatului cu dubla cetatenie, pentru savarsirea infractiunii de contrabanda.
Ulterior cercetarile au fost extinse fata de alte doua persoane de cetatenie romana pentru savarsirea infractiunii de detinere de produse care trebuie plasate sub un regim vamal despre care se cunoaste ca provin din acte de contrabanda.
In urma cercetarilor efectuate s-a stabilit modul de operare:
Tigarile, de fiecare data aceeasi cantitate de 500 pachete de tigari, erau achizitionate din Duty-free–ul situat pe teritoriul R. Moldova, ambalate in folie de plastic pentru a li se asigura impermeabilitatea si transportate de catre barbatul cu dubla cetatenie la malul raului Prut. Coletul era preluat de pe malul moldovenesc, cu ajutorul unei lansete, de catre un cetatean roman si  transportat in localitatea Rasesti, unde tigarile urmau a fi comercializate.
In data de 12.11.2012 au fost obtinute de la Judecatoria Husi autorizatiile de perchezitie domiciliara la locuintele persoanelor implicate in actele de contrabanda, iar acestea au fost puse in aplicare in data de 13.11.2012, dupa ce a avut loc ultimul transport de 500 pachete de tigari de provenienta R. Moldova, monitorizat si interceptat de catre politistii de frontiera.
Au fost perchezitionate 7 locatii unde existau indicii ca erau depozitate tigarile de contrabanda, ocazie cu care au fost descoperite:
- 434 pachete de tigari de provenienta R. Moldova;
- 27 cartuse cu bila de cauciuc detinute ilegal;
- telefoane mobile si cartele telefonice folosite de cei cinci;
- ambalaje folosite la impachetarea tigarilor de contrabanda.
Bunurile mai sus mentionate au fost ridicate in vederea continuarii cercetarilor.
Cantitatea totala de 934 pachete de tigari, in valoare de 4.232 lei si cele 27 cartuse cu bila de cauciuc au fost introduse in camera de corpuri delicte a S.T.P.F.Vaslui.
In data de 13.11.2012, fata de doi dintre cei in cauza au fost emise ordonante de retinere pentru 24 ore, fiind depusi in arestul I.P.J. Vaslui, urmand ca astazi sa fie prezentati la Parchetul de pe langa Judecatoria Husi cu propunere de arestare preventiva.
Cercetarile continua pentru stabilirea intregului cadru infractional.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana