28 ianuarie 2013

Retea specializata in traficul de migranti destructurata de politistii de frontiera timiseni

Politistii de frontiera din cadrul Serviciului Combaterea Migratiei Ilegale si a Infractionalitatii Transfrontaliere al I.T.P.F. Timisoara, impreuna cu ofiteri I.G.P.R. - Serviciul Operatiuni Speciale Timis, in cooperare cu S.R.I. - Sectia Timis sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Timisoara, au destructurat un grup infractional organizat transfrontalier, constituit din cetateni romani si pakistanezi, specializat in traficul de migranti.
Astfel, lucratorii specializati ai Politiei de Frontiera au initiat, la sfarsitul lunii noiembrie, un complex de masuri informativ - operative in vederea destructurarii unei retele de traficanti de migranti.

Din investigatiile preliminare efectuate, s-a stabilit ca grupul infractional era extrem de bine organizat, cu atributii precis delimitate, avand in componenta mai multi cetateni pakistanezi si romani.

Ca si mod de operare, membrii gruparii se ocupau cu racolarea unor tineri din Pakistan, pe care apoi ii aduceau legal in Romania, avand vize legal obtinute, sub pretextul de a urma studii superioare in tara noastra. Odata ajunsi in Romania, acestia nu se mai prezentau la facultate, ci solicitau azil. In timpul derularii procedurii de acordare a unei forme de protectie din partea statului roman, erau preluati de membrii retelei pentru a fi transportati si calauziti pana la frontiera romano-ungara, cu destinatia finala Italia sau Austria.

Din declaratii a rezultat ca traficantii solicitau de la fiecare migrant sume de bani cuprinse intre 500 - 1.000 euro pentru a-l transporta la destinatie.

In urma actiunilor desfasurate de anchetatori, in cursul zilei de ieri, 27.01. a.c., au fost retinuti cinci cetateni pakistanezi si un roman.

Cetateanul roman si doi dintre pakistanezi, membri ai retelei, au primit ordonanta de retinere pe 24 de ore, fiind cercetati pentru savarsirea infractiunii de constituire de grup infractional organizat, ceilalti trei pakistanezi fiind cercetati sub aspectul savarsirii infractiunii de tentativa de trecere ilegala a frontierei de stat.

Destructurarea retelei a fost facilitata de faptul ca in ultima luna un politist de frontiera, sub acoperire, a fost infiltrat in cadrul grupului organizat.

Cercetarile sunt continuate de politistii de frontiera, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Timisoara, in vederea depistarii tuturor persoanelor implicate si stabilirii intregii activitati infractionale

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana