20 aprilie 2013

Obiecte de patrimoniu, in valoare de 30.000 de euro, furate din Ungaria descoperite de politistii de frontiera din Carei

Politistii de frontiera din cadrul S.P.F. Carei in colaborare cu ofiteri D.I.P.I, sub indrumarea procurorului de caz, au retinut in flagrant doi tineri care ofereau spre vanzare doua obiecte de cult care fac parte din Patrimoniului Cultural National al Ungariei. Bunurile, evaluate la 8,6 milioane de forinti (aproximativ 30.000 de euro), au fost furate la sfarsitul lunii februarie, din locuinta unui colectionar din Budapesta.

Inca din luna martie 2013, politisti de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Carei - I.T.P.F Sighetu Marmatiei s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul ca mai multe persoane de pe raza municipiului Carei, judetul Satu Mare, detin si intentioneaza sa comercializeze, pe teritoriul Romaniei, mai multe bunuri de cult si antichitati care fac parte din Patrimoniul Cultural National al Ungariei.
La inceputul lunii aprilie a.c., politistii de frontiera, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Carei si cu sprijinul de specialitate al ofiterilor D.I.P.I, au demarat mai multe activitati informativ-operative, precum si de monitorizare a persoanelor in cauza. Drept urmare, ieri, 19 aprilie a.c., in jurul orei 12.00, doua dintre persoanele monitorizate, cetateni romani, A. Cristian de 32 de ani si V. Norbert de 34 de ani, ambii din Carei, judetul Satu Mare, au fost prinse in flagrant in timp ce intentionau sa vanda, pe raza localitatii de domiciliu, doua obiecte de cult contra sumei de 17.500 de euro.
Cu aceasta ocazie s-a procedat la retinerea si imobilizarea celor doi tineri, asupra lor fiind gasite intr-un rucsac o cupa din argint care simbolizeaza cele sapte zile ale saptamanii ale zeilor romani, de Jorg Kottimeir, evaluata la 8 milioane de forinti si o cupa din cocos placata cu argint care prezinta urme de suflare cu aur si are semne minore de uzura din secolul XVII-lea, in valoare de 600.000 forinti.
Cupele au fost declarate ca fiind furate din data de 28 februarie a.c., din cadrul unei colectii private ce apartinea unui cetatean maghiar si caruia, la momentul respectiv, i-au disparut in total 39 de asemenea obiecte.
Fata de cei doi cetateni romani procurorul de caz a luat masura retinerii pe o perioada de 24 de ore, iar obiectele de cult in valoare aproximativ 30.000 de euro au fost ridicate in vederea confiscarii.
Pe tot parcursul anchetei politistii de frontiera romani au colaborat cu politia maghiara, care in momentul de fata desfasoara mai multe perchezitii domiciliare, pe teritoriul propriu, in vederea depistarii si celorlalte obiecte de cult.
In prezent, politistii de frontiera delegati de catre procurorul de caz desfasoara activitati specifice in vederea identificarii tuturor persoanelor implicate si documentarii intregii activitati infractionale, la final urmand a fi luate masurile legale ce se impun.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana