30 mai 2013

23 de focuri de arma pentru retinerea unui contrabandist la frontiera cu R. Moldova


Politistii de frontiera botosaneni au depistat si retinut un cetatean roman care transporta cu ajutorul unui microbuz, dinspre malul raului Prut spre interiorul tarii, peste 22.3000 pachete tigari.
Pentru retinerea barbatului, care nu s-a supus somatiilor legale, s-a folosit armamentul din dotare, fiind trase 23 de focuri de avertisment atat in plan vertical cat si spre pneurile autovehiculului condus de acesta, conform procedurilor legale.
In noaptea de 28/29 mai 2013, politistii de frontiera din cadrul S.T.P.F Botosani, impreuna cu cei de la S.P .F. Stanca, au organizat o actiune specifica pe linia prevenirii si combaterii contrabandei cu tigarete. In jurul orei 01.40, politistii de frontiera au observat pe malul raului Prut, in apropierea luciului de apa, in marginea localitatii Manoleasa Prut, judetul Botosani, un autovehicul tip microbuz care s-a pus in miscare cu farurile stinse, intentionand sa ajunga la comunicatia Manoleasa - Prut - Iorga.
Avand suspiciuni cu privire la faptul ca autovehiculul este implicat in activitati ilegale, politistii de frontiera au procedat la interceptarea autovehiculului, efectuand semnalul regulamentar de oprire. Insa conducatorul autovehiculului a accelerat, cu intentia de a acrosa politistii de frontiera, motiv pentru care acestia au efectuat somatia legala si foc de avertisment in plan vertical, cu armamentul din dotare.
Deoarece soferul autovehiculului nu s-a supus somatiilor legale, politistii de frontiera au fost nevoiti sa foloseasca armamentul din dotare si au tras focuri de arma asupra pneurilor autovehiculului, care se deplasa pe DN 24C spre localitatea Manoleasa - Prut.
Politistii de frontiera au procedat la urmarirea autovehiculului marca Mercedes Vito, inmatriculat in Danemarca. Dupa aproximativ 300 de metri, soferul a pierdut controlul volanului si dupa ce a lovit doi copaci, a abandonat autoturismul avariat cu farurile aprinse si motorul pornit si a incercat sa fuga spre malul raului Prut.
Imediat, lucratorii nostri au procedat la cercetarea zonei, iar la aproximativ 100 de metri de autovehicul, in apropierea malului raului Prut, a fost retinut soferul masinii, cetateanul roman Constantin P., de 21 de ani, domiciliat pe raza judetului Botosani. Desi microbuzul a fost avariat in partea din fata, tanarul nu a avut nevoie de ingrijiri medicale.
In partea din spate a microbuzului, in locul pentru transport marfa, au fost descoperite mai multe colete ambalate in folie de polietilena de culoare neagra. Tanarul a declarat ca atat autovehiculul cat si coletele cu tigari ii apartin.
In urma inventarierii coletelor, s-a constatat ca acestea contineau 22.380 pachete tigari in valoare de 194.393 lei, care au fost ridicate in vederea confiscarii, iar microbuzul in valoare de 13.000 lei a fost indisponibilizat la sediul S.P.F. Stanca pentru continuarea cercetarilor.
Politistii de frontiera au intocmit pe numele lui Constantin P. dosar penal pentru savarsirea infractiunii de colectare, detinere, producere, transport, preluare, depozitare, predare, desfacere si vanzare a bunurilor sau a marfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscand ca acestea provin din contrabanda sau sunt destinate savarsirii acesteia, dosarul urmand a fi prezentat Parchetului de pe langa Judecatoria Saveni. Tanarul urmeaza a fi prezentat instantei cu propunere de arestare preventiva.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana