13 iunie 2013

Obiecte susceptibile a face parte din Patrimoniul Cultural National depistate la P.T.F. Bors

Politistii de frontiera bihoreni au depistat un cetatean roman care intentiona sa scoata din tara mai multe bunuri susceptibile a face parte din Patrimoniul Cultural National - icoane, obiecte de vesela din argin si carti vechi.
In ziua de 12.06.2013, in jurul orei 11.00, s-a prezentat pentru a iesi din tara, conducand o autoutilitara marca Iveco Daily, cetateanul roman Danut C., in varsta de 37 ani, cu domiciliul pe raza judetului Prahova, care transporta mai multe colete din Romania spre Elvetia.
Avand suspiciuni ca acesta ar transporta bunuri susceptibile a face parte din Patrimoniul Cultural National, politistii de frontiera bihoreni au efectuat un control amanuntit asupra mijlocului de transport.
La control, lucratorii nostri au descoperit mai multe obiecte si inscrisuri, printre care trei carti posibil din anul 1955, replici ale originalelor din anul 1919, (Voyage Autor Du Monde scrisa de Jaques Arago, editura H. Lebrun - Paris, Becassine - Pendant La Guerre - editura Gautier et Languereau, Paris si Becassine - editura Gautier et Languereau, Paris), unsprezece obiecte de vesela (opt furculite si trei cutite) pe care apar gravate initiale indescifrabile, trei icoane, din care doua pictate sub sticla cu rama de lemn si una pictata pe lemn incastrata in metal prelucrat in relief.
Pentru ca obiectele respective nu erau insotite de certificat de export eliberat de Directia Cultura Culte si Patrimoniu din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor si sunt susceptibile a face parte din Patrimoniul Cultural National, s-a constituit o echipa din cadrul Muzeului Tarii Crisurilor, in vederea expertizarii bunurilor.
Totodata, politistii de frontiera i-au intocmit barbatului lucrare penala sub aspectul savarsirii infractiunii de tentativa de export ilegal de bunuri culturale mobile.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana