24 iulie 2013

24 iulie 2013 - 149 ani de existenta institutionala pentru Politia de Frontiera Romana

Astazi, 24 iulie 2013, Politia de Frontiera Romana aniverseaza 149 ani de existenta institutionala.
Momentul a fost marcat la sediul I.G.P.F. prin avansarea la termen si inainte de termen pentru merite deosebite in exercitarea atributiilor de serviciu a 1.706 poliisti de frontiera, precum si prin acordarea titlului de "Politistul de frontiera al anului 2013" pentru doi lucratori cu merite deosebite in activitatea profesionala.
Actiuni similare, prilejuite de acest moment special, au avut loc la nivelul tuturor structurilor teritoriale ale Politiei de Frontiera Romane.

Astazi, la sediul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, in prezenta secretarului de stat, domnul Anghel Andreescu, a conducerii Politiei de Frontiera Romane si a personalului Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, au avut loc festivitati prilejuite de sarbatorirea a 149 ani de existenta institutionala.
Cu aceasta ocazie, inspectorul general al Politiei de Frontiera Romane, chestorul sef de politie Ioan Buda, a felicitat politistii de frontiera pentru aceasta zi deosebita, apreciind sprijinul acordat si eforturile depuse de acestia din punct de vedere profesional, astfel incat, prin rezultatele obtinute, Politia de Frontiera sa poata fi definita ca o institutie moderna, aliniata la standardele europene.
In cadrul intalnirii, inspectorul general a declarat: "In calitate de coleg al dumneavoastra, va solicit sa dam, in continuare, dovada de perseverenta, inteligenta, conduita morala remarcabila si constiinta profesionala, pentru a face fata tuturor provocarilor pe care ni le ofera prezentul, pentru a nu pierde din vedere rolul Politiei de Frontiera si indatoririle ce ne revin. Incurajez si sustin profesionalismul si seriozitatea de care dumneavoastra dati dovada in indeplinirea sarcinilor de serviciu, asigurandu-va de profunda mea pretuire pentru tot ceea ce realizati."
Ziua Politiei de Frontiera Romane a reprezentat un prilej pentru fi recompensate actiunile desfasurate de proprii lucratori, in indeplinirea atributiilor specifice, un numar de 200 politisti de frontiera de la nivelul intregii tari fiind avansati in gradul profesional urmator inaintea indeplinirii stagiului minim.
Acestia s-au remarcat in activitatea specifica de supraveghere si control a frontierei de stat, obtinand rezultate semnificative pe linia prevenirii si combaterii infractionalitatii transfrontaliere si se adauga celor 1.506 politisti de frontiera (433 ofiteri si 1.073 agenti), care primesc noile grade profesionale, la termen, conform reglementarilor legale in vigoare.
Cu ocazia acestor festivitati, inspectorul general al Politiei de Frontiera Romane, chestorul sef Ioan Buda, a acordat distinctia "Politistul de frontiera al anului 2013" pentru doi politisti de frontiera, dupa cum urmeaza:
  • Comisar de politie Bledea Petru, seful sectorului Sighetu Marmatiei - jud. Maramures. In perioada 01.06.2012 - 20.06.2013, in calitate de sef de sector, in baza activitatilor informativ-operative, a initiat si coordonat documentarea activitatii infractionale a unor persoane constituite in grupari infractionale organizate specializate in contrabanda cu tigari. In cadrul acestor actiuni, au fost intocmite un numar de 20 dosare penale fiind cercetate 101 persoane. A fost confiscata cantitatea de 112.323 pachete cu tigari de provenienta ucraineana, indisponibilizate 10 autoturisme folosite in actiuni de contrabanda, respectiv s-a constituit sechestru asigurator pe diverse sume de bani gasite la membrii retelelor.
  • Agent principal de politieCracana Andrei, din cadrul S.P.F. Bivolari - jud. Iasi. Agentul a dat dovada de loialitate si inalta probitate profesionala, prin contributia pe care a avut-o in destructurarea unei retele de traficanti de tigari care actiona in zona de competenta a S.P.F. Bivolari, refuzand o suma considerabila de bani oferita de traficanti pentru a-i sprijini in transportul tigarilor de contrabanda (4.000 lei pentru fiecare transport de tigari).
Aceasta zi speciala pentru Politia de Frontiera a fost marcata prin actiuni similare la nivelul tuturor Inspectoratelor Teritoriale ale Politiei de Frontiera de la granita cu fiecare stat vecin, la Garda de Coasta, precum si in cadrul scolilor de pregatire aflate in subordinea institutiei noastre.

Informatii de background
La 24 Iulie 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna Decretul prin care se realiza unirea corpurilor graniceresti "de dincoace si dincolo de Milcov", moment ce a devenit reper istoric pentru institutia noastra, insemnand recunoasterea identitatii institutionale si, totodata, piatra de temelie a Politiei de Frontiera de astazi.
Prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei nr. 104 / 2001 privind organizarea si functionarea Politiei de Frontiera Romane, aceasta data istorica a fost desemnata ca sarbatoare oficiala a Politiei de Frontiera Romane, fiind momentul de recunoastere a identitatii institutionale si, de asemenea, temelia organizatiei moderne de astazi, care functioneaza la standarde europene.
In cei 149 ani de existenta - si nu numai, deoarece apararea hotarelor tarii a existat din cele mai vechi timpuri - Politia de Frontiera Romana a parcurs mai multe etape de transformare si perfectionare, in functie de caracterul perioadei istorice traite, insa indiferent de forma de organizare sau denumire, misiunea a ramas intotdeauna aceeasi, cea de strajer al legalitatii, ordinii si linistii la frontiera.
In prezent, ca institutie specializata a Ministerului Afacerilor Interne, Politia de Frontiera Romana are obligatia sa previna si sa combata starile de pericol la adresa Romaniei, determinate de migratia ilegala si criminalitatea transfrontaliera si, de asemenea, sa apere viata, integritatea corporala si libertatea persoanelor, proprietatea publica si privata, celelalte drepturi si interese legitime ale cetatenilor si comunitatii, activitatea sa constituind serviciul public desfasurat in interesul persoanei, al comunitatii si in sprijinul institutiilor statului, exclusiv pe baza si prin aplicarea legii.

Prin rezultatele obtinute, institutia Politiei de Frontiera Romane continua sa se afirme ca partener de incredere al statelor europene in lupta impotriva infractionalitatii transfrontaliere, bucurandu-se de respectul si aprecierea structurilor similare din alte tari, iar profesionalismul politistilor de frontiera si deschiderea spre colaborare, manifestate permanent in raporturile cu celelalte structuri, au avut un aport esential la obtinerea acestor performante si crearea unei imagini pozitive a institutiei in exterior.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana