29 iulie 2013

Doua calauze turce arestate preventiv pentru 29 de zile, pentru transportul a 26 de migranti sirieni in Romania


Cei doi cetateni turci care au adus in Romania, in mod ilegal, un grup de 26 de sirieni, pe care l-au transportat pe Marea Neagra cu un yacht, au fost arestati preventiv pentru o perioada de 29 de zile, fiind cercetati pentru savarsirea infractiunilor de trecere ilegala a frontierei de stat si trafic de migranti. Migrantii sirieni au cerut azil in Romania, fiind transportati la Centrul Regional de Cazare si Proceduri pentru Solicitantii de Azil din Galati.
Politistii de frontiera au intocmit celor doi cetateni turci, care au calauzit si transportat cu un yacht 26 de migranti sirieni, actele premergatoare pentru savarsirea infractiunii de intrare in tara prin trecerea ilegala a frontierei de stat si racolare, indrumare si calauzire a uneia sau mai multor persoane in scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat, iar cetatenii sirieni sunt cercetati pentru savarsirea infractiunii de intrare in tara prin trecerea ilegala a frontierei de stat, fapte prevazute si sanctionate de art. 70, alin. 1 respectiv art. 71, alin. 1 din O.U.G. 105/2001.
Impotriva celor doi cetateni turci a fost luata initial masura retinerii pentru 24 ore, incepand cu data de 27.07.2013, ora 22.30, fiind introdusi in arestul I.P.J Constanta, dupa efectuarea formalitatilor legale, iar in ziua de 28.07.2013 au fost prezentati la Parchetul de pe langa Judecatoria Mangalia, care a dispus masura arestarii preventive pentru 29 de zile.
Cetatenii sirieni au solicitat cereri de azil, in conformitate cu prevederile Legii 122/2006, privind azilul in Romania, fapt pentru care au fost predati Serviciului pentru Imigrari Constanta si ulterior condusi la Centrul Regional de Cazare si Proceduri pentru Solicitantii de Azil - Galati, cu un autocar pus la dispozitie de catre Garda de Coasta.
Reamintim ca, in data 26.07.2013, in jurul orei 22.40, politistii de frontiera din cadrul SCOMAR au observat o ambarcatiune suspecta in Marea Neagra, la aproximativ 15 mile marine travers de statiunea Costinesti din judetul Constanta.
Dupa monitorizarea permanenta a respectivei tinte, in jurul orei 00.55, de pe ambarcatiunea suspecta s-a desprins o salupa rapida care a inaintat in mare viteza spre malul romanesc, spre statiunea Costinesti.
Informatia a fost transmisa conducerii Garzii de Coasta care a dispus de urgenta efectuarea unei misiuni complexe, atat pe mare, cu doua ambarcatiuni proprii, precum si pe uscat, cu patrule terestre.
In jurul orei 03.25, ambarcatiunile Garzii de Coasta au interceptat, la 4 mile marine travers de statiunea Costinesti, cele doua nave suspecte in care se aflau doi cetateni turci, care ulterior au fost escortate la sediul G.N. Mangalia pentru efectuarea unui control amanuntit.
In urma extinderii cercetarilor, politistii de frontiera din cadrul Grupurilor de Nave din Constanta si Mangalia au descoperit pe plaja din statiunea Costinesti 26 de persoane, care au declarat ca sunt din Siria, si ca au fost aduse in Romania cu un yacht.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana