18 iulie 2013

Grup infractional specializat in activitati ilicite destructurat la Iasi

In data de 17.07.2013, procurori din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Serviciul Teritorial Iasi impreuna cu lucratorii de politie judiciara din cadrul Inspectoratul Teritorial al  Politiei de Frontiera Iasi cu sprijinul S.R.I. - Directia Judeteana Iasi, D.I.P.I. - Diviziunea Supravegheri Operative si Investigatii, S.I.P.I. Iasi, Directia de Operatiuni Speciale Iasi, Inspectoratul Judetean de Jandarmi Iasi, B.C.C.O. Iasi, I.P.J. Iasi, D.R.A.O.V. Iasi si Garda Financiara Botosani au destructurat o grupare infractionala organizata, bine structurata alcatuita din 35 invinuiti si inculpati, de cetatenie romana si moldoveneasca.

Acestia, incepand cu luna aprilie 2012 s-au constituit intr-un grup organizat specializat pe linia traficului de tigari pe relatia Republica Moldova - Romania, membrii gruparii desfasurand operatiuni ilicite de introducere / procurare in Romania si de colectare, detinere, transport, preluare, depozitare, desfacere si vanzare de produse accizabile supuse marcarii (tigari de productie / provenienta Republica Moldova) introduse ilicit in tara, cunoscand ca acestea provin din contrabanda, obtinand ilicit mari beneficii financiare.
In perioada de referinta, in urma probatoriului administrat in cauza s-a reusit identificarea membrilor grupului infractional care au actionat constant si ofensiv in scopul introducerii ilegale in Romania/achizitionare a unor cantitati insemnate de tigarete provenite din fapte de contrabanda, de la diferiti cetateni romani si moldoveni, pe care le colectau, transportau, depozitau si comercializau prin intermediari sau direct, in scopul obtinerii de beneficii financiare.
S-a estimat ca, in perioada aprilie 2012-iulie 2013, gruparea a traficat cantitatea de peste 100.000 pachete de tigari (2.000.000 tigarete) diferite marci provenite din contrabanda, cauzandu-se astfel statului roman un prejudiciu total de peste 1.000.000 lei.
In urma perchezitiilor efectuate au fost ridicate in vederea confiscarii 10.324 pachete tigari diferite marci, in valoare totala de 75.205 lei; diferite cantitati de alcool; 2 arme neletale si munitie aferenta detinute ilegal; 4.658 bucati articole pirotehnice; valuta falsa, sumele de 91.799 lei, 15.080 euro, 520 lire, 111 lei MD si s-a procedat la indisponibilizarea unui numar de 5 autoturisme in valoare totala de 85.914 lei.
In cauza, D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Iasi a inceput urmarirea penala fata de cei 35 de invinuiti si inculpati cercetati pentru savarsirea infractiunilor de: initierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui grup, in vederea savarsirii de infractiuni, prev. si ped. de art. 7 din Legea nr. 39/2003 privind prevenirea si combaterea criminalitatii organizate, colectarea, detinerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea si vanzarea bunurilor sau a marfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscand ca acestea provin din contrabanda sau sunt destinate savarsirii acesteia, fapta asimilata infractiunii de contrabanda, prev. si ped. de art. 270, alin. 3 din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al Romaniei cu modificarile si completarile ulterioare, detinerea de catre orice persoana in afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul Romaniei a produselor accizabile supuse marcarii, potrivit titlului VII, fara a fi marcate sau marcate necorespunzator ori cu marcaje false peste limita a 10.000 tigarete, prev. si ped. de art. 296^1 lit. l din legea 571/2003 privind Codul Fiscal al Romaniei cu modificarile si completarile ulterioare, evaziune fiscala prin ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile, prev. si ped. de art. 9, alin.1, lit.a din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, toate cu art. 33 lit.a C.pen.
S-a dispus retinerea celor patru lideri ai gruparii care au fost prezentati Tribunalului Iasi cu propunere de arestare preventiva.
Cercetarile continua pentru solutionarea justa si completa a cauzei.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana