9 august 2013

95 de migranti sirieni aflati pe o barca in deriva in apele teritoriale italiene, salvati de nava Stefan cel Mare, aflata in misiune FRONTEX


Politistii de frontiera de pe pe nava Stefan cel Mare MAI 1105, aflata in misiune in Italia, in cadrul Operatiunii Maritime Comune AENEAS 2013, coordonata de Agentia FRONTEX, au salvat 95 de migranti sirieni aflati pe un pescador de mici dimensiuni, supraglomerat si in deriva. Scopul principal al Operatiunii Maritime Comune AENEAS 2013 este de combatere a migratiei ilegale la frontierele externe maritime ale Uniunii Europene.
In noaptea de 7 / 8 august 2013, nava Stefan cel Mare, aflata in misiune de patrulare, in cadrul Operatiunii Maritime Comune AENEAS 2013 coordonata de Agentia FRONTEX (Agentia Europeana pentru Gestionarea Cooperarii Operationale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene) a detectat si interceptat, un pescador de mici dimensiuni, aflat in deriva in apele teritoriale italiene, la bordul caruia se aflau foarte multe persoane.
Ambarcatiunea Zodiac Hurricane de la bordul MAI 1105 a fost trimisa pentru a identifica nava, ocazie cu care politistii de frontiera au constatat ca este un pescador din lemn, de dimensiuni mici, fara pavilion, supraincarcat cu migranti si care plutea in deriva.
In urma evaluarii situatiei de la fata locului, politistii de frontiera romani au decis ca migrantii sa fie adusi la bord.
Astfel, toti cei 95 de imigrantii au fost transferati la bordul navei MAI 1105 - Stefan cel Mare, unde personalul Politiei de Frontiera Romane le-a acordat asistenta si primul ajutor.
Imigrantii, 42 de barbati, 16 femei si 37 minori (cel mai mic in varsta de 28 de zile), au declarat ca sunt sirieni si ca intentionau sa ajunga in Sptatiul Schengen.
Acestia au mai declarat ca au petrecut 15 zile pe mare, din Siria pana in momentul depistarii de catre politistii de frontiera romani.Pe timpul imbarcarii migrantilor la bordul MAI 1105, in timpul deplasarii la locul de debarcare, cat si pe timpul debarcarii, (activitati desfasurate pe mare) nu au fost probleme, activitatile desfasurandu-se in siguranta atat pentru migranti, cat si pentru echipaj. La finalizarea actiunii de salvare, nava Stefan cel Mare MAI 1105 si-a reluat misiunea in cadrul operatiunii Frontex.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana