16 august 2013

Grup infractional organizat destructurat la Suceava


Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Serviciul Teritorial Suceava, impreuna cu politisti de frontiera din cadrul Serviciul Teritorial al Politiei de Frontiera Suceava, au destructurat un grup infractional organizat constituit din 23 de persoane (20 cetateni romani si 3 cetateni ucranieni), grup specializat in savarsirea de infractiuni de contrabanda.
Din cercetari a rezultat ca, incepand cu luna aprilie 2013, inculpatii s-au constituit intr-un grup infractional organizat, actionand impreuna si in mod coordonat, in scopul savarsirii de infractiuni de contrabanda in zona de frontiera adiacenta localitatilor Fratautii Noi - Climauti, judetul Suceava.
Pentru desfasurarea activitatilor infractionale in conditii de siguranta, inculpatii l-au recrutat pe O.G.C., fost agent de politie de frontiera in cadrul fostului I.J.P.F. Suceava, care a intermediat legatura cu un agent de politie de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Brodina, identificat ulterior ca fiind F.M.G., acesta din urma avand rolul de a furniza informatii legate de momentul oportun pentru savarsirea faptelor de contrabanda.
In urma monitorizarii, in data de 15.08.2013, orele 16.50, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., politistii din cadrul S.T.P.F. Suceava i-au prins in flagrant pe inculpatii H.G.M. si C.I. in timp ce introduceau ilegal in tara pe frontiera verde, in zona localitatii Fratautii Noi, cantitatea de 24.410 pachete tigari de provenienta extra-comunitara, respectiv Ucraina si Republica Moldova. Tigaretele introduse ilegal in tara erau incarcate intr-un microbuz marca VW Caravelle, condus de inculpatul C. I., traseul microbuzului fiind asigurat de catre inculpatul O.G.C., fost agent de politie de frontiera, la volanul autoturismului marca AUDI, inmatriculat in Germania. Pentru retinerea microbuzului si a celor doua persoane, politistii de frontiera au folosit armamentul din dotare fiind trase sase focuri de avertisment in plan vertical.
Cele doua autoturisme au fost indisponibilizate in vederea confiscarii.
In cauza au fost efectuate un numar de 6 perchezitii domiciliare, iar la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Serviciul Teritorial Suceava au fost audiate un numar de 20 de persoane.
Suportul tehnic si operativ a fost asigurat de Departamentul de Informatii si Protectie Interna Suceava si Inspectoratul Judetean de Jandarmi Suceava.
In cauza se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, contrabanda in forma agravanta, trecere ilegala a frontierei de stat si abuz in serviciu contra intereselor publice, iar la final urmeaza a se lua masurile legale ce se impun.
Facem precizarea ca faptele inculpatilor urmeaza a fi analizate prin raportare la prevederile art.6 pct.2 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului si la garantia constitutionala a prezumtiei de nevinovatie.
Cercetarile sunt continuate de catre procurorul D.I.I.C.O.T. si politisti de frontiera anume delegati in vederea documentarii intregii activitati infractionale.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana