8 august 2013

Protocol de cooperare incheiat intre Politia de Frontiera si JTI Romania


Reprezentantii Inspectoratului General al Politiei de Frontiera au semnat cu JTI Romania un Protocol de cooperare in vederea colaborarii pentru combaterea traficului ilegal cu tigarete. Astfel, incepand de astazi, politistii de frontiera vor beneficia de sprijinul si expertiza reprezentantilor producatorului de tigarete, atat in vederea eficientizarii actiunilor pe linia combaterii contrabandei, cat si a depistarii produselor din tutun contrafacute, care pot ajunge pe piata de desfacere din Romania sau din alte state membre ale Uniunii Europene.
Astazi, 08.08.2013, la sediul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera a avut loc un eveniment in cadrul caruia s-a semnat un Protocol de cooperare intre Politia de Frontiera Romana si JTI Romania, care are ca principal scop dezvoltarea colaborarii celor doua institutii, in vederea combaterii traficului ilegal de tigarete.
Potrivit documentului, compania JTI Romania va furniza pregatire de specialitate cu privire la metodele de identificare a produselor contrafacute, bazate pe elementele de siguranta ale marcilor al caror titular de licenta este in Romania. Vor mai fi avute in vedere metode si tehnici de identificare a marcajelor false, tehnologii de producere a tigaretelor, dar  si suport logistic sau sprijin specific in vederea pregatirii diverselor actiuni.
Din partea Politiei de Frontiera Romane, Protocolul a fost semnat de seful institutiei, chestorul sef de politie Ioan Buda, care cu aceasta ocazie a declarat: "Avand in vedere inclusiv prejudiciile aduse bugetului de stat, Politia de Frontiera Romana a intreprins si va continua sa aplice, independent sau impreuna cu celelalte institutii abilitate, masuri ferme in toate zonele de competenta, in vederea depistarii si sanctionarii persoanelor implicate in traficul ilegal cu tigarete. Dovada stau zecile de grupuri infractionale anihilate si peste 30 de milioane pachete de tigarete de contrabanda, a caror valoare depaseste 35 milioane euro, confiscate de Politia de Frontiera numai in ultimii 3 ani. Consider ca acest parteneriat cu un important reprezentant al mediului privat este un pas inainte al institutiei in lupta impotriva contrabandei si in special a traficului ilicit de tigarete si contrafacerii. Expertiza, consultanta si sprijinul JTI Romania erau necesare pentru eficientizarea si finalizarea actiunilor pe care politistii de frontiera le intreprind in domeniul prevenirii si combaterii traficului ilegal si depistarii tigaretelor contrafacute care pot pune in pericol siguranta consumatorilor, fapt pentru care aceast Protocol deschide perspectiva dezvoltarii cooperarii cu reprezentantii producatorilor de tigarete, in beneficiul cetatenilor, in slujba carora ne desfasuram activitatea".
Din partea JTI, Protocolul a fost semnat de Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria. "Cooperarea dintre companiile de tutun si autoritati, inclusiv in privinta imbunatatirii legislatiei, reprezinta unul dintre factorii care au dus la scaderea contrabandei cu tigarete, de la peste 36% in 2010, la circa 13% in 2012 si 2013. Semnarea acestui Protocol reprezinta un cadru pentru viitoare programe si actiuni comune ale celor doua organizatii, pentru reducerea pietei negre. Premisele sunt foarte bune, colaborarea JTI cu Politia de Frontiera fiind deosebit de fructuoasa, chiar si in absenta acestui cadru oficial. In luna iunie, am semnat un Protocol de Cooperare cu Centrul Chinologic Sibiu, in baza caruia JTI va sprijini instruirea echipelor canine destinate Politiei de Frontiera, in vederea depistarii produselor din tutun. JTI a fost prima companie de tutun din Romania care, in 2005, a incheiat un Protocol de colaborare in scopul combaterii comertului ilicit cu tigarete, cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala si ulterior, cu Autoritatea Nationala a Vamilor, acesta din urma concretizat, intre altele, intr-un program de instruire a 28 de echipe canine. Eforturile noastre pe plan intern sunt parte a politicii companiei la nivel global. In 2007, JTI a incheiat cu Comisia Europeana un Acord pentru combaterea comertului ilicit, pe o perioda de 15 ani, in valoare de 400 milioane dolari", a declarat reprezentantul companiei JTI.
Protocolul a intrat in vigoare la data semnarii lui, 08.08.2013, pentru o perioada de trei ani, cu posibilitatea de a fi prelungit.
Reamintim ca, in perioada 17 mai - 17 iunie 2013, cele doua institutii au desfasurat, in judetele de granita din Vestul si Sud - Vestul tarii, o campanie pilot, de informare "Stop contrabandei cu tigarete! Esti fie de partea lor, fie de partea legii", care a a avut ca scop educarea si constientizarea publicului local cu privire la efectele si implicatiile negative pe care le are contrabanda asupra societatii si a fiecaruia dintre noi.
Campania, care poate fi replicata si in alte zone vulnerabile (Nord, Nord-Est, Est), s-a desfasurat in presa scrisa, TV si radio locale. De asemenea, s-au trimis prin posta catre cetatenii judetelor din Vest si din Sud Vest (Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Timis, Bihor, Gorj, Mehedinti) comunicari scrise prin care Politia de Frontiera atragea atentia asupra efectelor negative ale contrabandei cu tigarete.
Totodata, cetatenii care au trecut, pe perioada desfasurarii campaniei, prin punctele de pe frontiera cu Serbia, au primit de la lucratorii Politiei de Frontiera materiale informative cu privire la amenzile si sanctiunile prevazute de legislatie pentru comertul ilicit cu tigarete, fiind popularizat numarul unic al Politiei de Frontiera Romane, unde cetatenii pot suna pentru a sesiza incalcari ale legislatiei in vigoare.
Drept urmare, pe timpul desfasurarii campaniei, s-au inregistrat 3.558 de apeluri la numarul Politiei de Frontiera - 021.9590, totodata fiind inregistrate si mai multe sesizari cu privire la savarsirea unor fapte ilegale in domeniul contrabandei cu tigarete. Astfel, numarul de apeluri catre structurile Politiei de Frontiera a crescut cu peste 40%, comparativ cu luna precedenta (2.504 apeluri).

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana