2 august 2013

Zeci de tablouri si schite ale pictorului Marcel Iancu, fara documente legale, depistate pe Aeroportul International Henri Coanda

Autoritatile de frontiera de pe Aeroportul International Henri Coanda au depistat trei colete ce contineau mai multe tablouri si schite valoroase si susceptibile a face parte din Patrimoniul National Cultural, apartinand pictorului de origine romana Marcel Iancu, care urmau a fi scoase din Romania fara documente legale.

In ziua de 17.07.2013, la Aeroportul International Henri Coanda, lucratorii vamali impreuna cu politistii de frontiera au efectuat un control amanuntit asupra a trei colete, care contineau mai multe tablouri si schite. Coletele aveau ca expeditor un cetatean roman, fiind destinate unei persoane din Israel, fara sa fie insotite de documente legale de export.
La deschiderea coletelor, autoritatile de frontiera au descoperit 32 tablouri si schite, semnate de catre pictorul si arhitectul de origine romana Marcel Iancu.
Pentru ca obiectele respective nu erau insotite de certificat de export eliberat de catre Ministerul Culturii si erau susceptibile a face parte din Patrimoniul Cultural National, acestea au fost trimise spre expertizare Muzeului National de Arta.
In data de 01.08.2013, o comisie de specialisti din cadrul Muzeului National de Arta al Romaniei a informat ca in urma expertizei s-a stabilit ca lucrarile sunt autentice, autorul lor fiind Marcel Iancu si ca sunt susceptibile a face parte din patrimoniul national.
Ca urmare a celor constatate, politistii de frontiera efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de efectuare, fara certificat de export, a oricaror acte sau fapte care constituie operatiuni de export ilegal de bunuri cultural mobile, fapta prevazuta si pedepsita de art. 87 alin. 1 si 4 din Legea 182/2000, la finalizarea cercetarilor urmand a fi luate masurile legale ce se impun.
Pana la finalizarea cazului, tablourile si schitele au fost lasate in custodia Muzeului National de Arta.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana