30 septembrie 2013

181 de migranti sirieni salvati de nava Politiei de Frontiera Romane de pe un pescador aflat in apele teritoriale italiene, 10 calauze egiptene arestate

Politistii de frontiera de pe nava Stefan cel Mare MAI 1105, care se afla in misiune in Italia, in cadrul Operatiunii Maritime Comune AENEAS 2013, coordonata de Agentia FRONTEX, au depistat alti 181 migranti sirieni, din care 71 erau copii, aflati pe un pescador de mici dimensiuni, in apele teritoriale italiene. In urma cercetarilor facute in acest caz, autoritatile italiene au depistat si 10 facilitatori (calauze) egipteni.
Scopul principal al Operatiunii Maritime Comune AENEAS 2013 este de combatere a migratiei ilegale la frontierele externe maritime ale Uniunii Europene.

In data de 25.09.2013, nava Politiei de Frontiera Romane Stefan cel Mare, aflata in misiune de patrulare, in cadrul Operatiunii Maritime Comune AENEAS 2013 coordonata de Agentia FRONTEX (Agentia Europeana pentru Gestionarea Cooperarii Operationale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene) a detectat si interceptat un pescador de mici dimensiuni, aflat in apele teritoriale italiene, la bordul caruia se aflau foarte multe persoane.
O ambarcatiune rapida de la bordul MAI 1105 a fost trimisa pentru a identifica nava, ocazie cu care politistii de frontiera au constatat ca este un pescador din lemn, fara pavilion, supraincarcat cu migranti si care se deplasa catre coasta italiana, cu viteza redusa.
Politistii de frontiera romani au informat Centrul International de Coordonare al Operatiunii Frontex care a trimis doua ambarcatiuni de salvare, pentru a transfera migrantii si ai aduce la mal si a dispus ca MAI 1105 sa monitorizeze ambarcatiunea cu migranti.
In urma transferului migrantilor pe ambarcatiunile Garzii de Coasta Italiene, s-a stabili ca acestia sunt 78 de barbati, 32 femei si 71de minori, care au declarat ca sunt sirieni si ca intentionau sa ajunga in Spatiul Schengen.
La finalizarea actiunii de salvare, nava Stefan cel Mare MAI 1105 si-a reluat misiunea in cadrul operatiunii Frontex.
In urma investigatiilor demarate in acest caz de Politia di Stato / Carabineniri / Task Force, coordonati de Procurorul districtului Syracusa, au fost descoperiti si arestati 10 faciliatori egipteni.
Reamintim ca, in lunile august si septembrie 2013, politistii de frontiera de pe nava Stefan cel Mare MAI 1105, aflata in misiune in Italia in cadrul aceleiasi operatiuni, au mai depistat si salvat 784 de migranti sirieni aflati pe cinci ambarcatiuni  supraaglomerate si in deriva. Mai mult, in cadrul operatiunii AENEAS 2013, nava romaneasca a depistat si retinut o nava suspecta care, in urma anchetei desfasurate de autoritatile italiene, s-a dovedit a fi o "nava mama", implicata in transportul a sute de imigranti ilegali in Italia.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana