10 septembrie 2013

Carte bisericeasca din patrimoniul R. Moldova, veche de 150 ani, descoperita la P.T.F. Albita, in masina unui bucurestean

Politisti de frontiera din cadrul P.T.F. Albita au intocmit dosar penal unui cetatean roman care a incercat sa introduca ilegal in Romania o carte bisericeasca, veche de 150 ani, care face parte din Patrimoniul Cultural National al R. Moldova si care nu putea fi instrainata.

In P.T.F. Albita / I.T.P.F. Iasi, s-a prezentat pentru efectuarea formalitatilor necesare trecerii frontierei, pe sensul de intrare in tara, conducand un autoturism marca Dacia, cetateanul roman Lucian M., in varsta de 57 ani, domiciliat in Bucuresti.
Cu ocazia controlului specific, in autoturism a fost descoperita o carte veche bisericeasca, scrisa in alfabetul chirilic, despre care persoana a declarat ca a achizitionat-o din R. Moldova, intrucat este colectionar de carti vechi.
Cartea a fost ridicata si trimisa pentru expertiza Muzeului Judetean Stefan cel Mare Vaslui.
In urma expertizarii, specialistii din cadrul Muzeului Judetean Stefan cel Mare Vaslui au informat politistii de frontiera ca documentul descoperit este o carte bisericeasca de cult ortodox, tiparita dupa un Octoih, in limba slavona, in Chisinau, in anul 1862, contine 325 pagini numerotate si 2 forzate, este susceptibil a face parte din Patrimoniul Cultural National al Republicii Moldova si nu putea fi instrainat.
Politistii de frontiera i-au intocmit lui Lucian M. dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunii de introducere pe teritoriul statului roman precum si detinere sau orice operatie privind circulatia bunurilor culturale mobile care fac parte din Patrimoniul Cultural al unui stat strain iar cartea bisericeasca, in valoare de 6.500 lei, a fost ridicata in vederea continuarii cercetarilor.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana