23 septembrie 2013

Nava romaneasca "Stefan cel Mare", aflata in misiune FRONTEX, a salvat alti 298 de migranti, in apele teritoriale italiene

Politistii de frontiera de pe nava "Stefan cel Mare" 1105, care se afla in misiune in Italia, in cadrul Operatiunii Maritime Comune AENEAS 2013, coordonata de Agentia FRONTEX, au salvat alti 298 de migranti sirieni, din care 114 erau copii, aflati pe o barca de pescuit.In cadrul operatiuni AENEAS 2013, nava P.F.R. a depistat, in lunile august si septembrie, in apele teritoriale italiene, alte patru ambarcatiuni cu 486 de migranti sirieni la bord.
La inceputul acestei luni, nava romaneasca a depistat si retinut o nava suspecta care, in urma anchetei desfasurate de autoritatile italiene, s-a dovedit a fi o "nava mama", implicata in transportul a sute de imigranti ilegali in Italia.Scopul principal al Operatiunii Maritime Comune AENEAS 2013 este de combatere a migratiei ilegale la frontierele externe maritime ale Uniunii Europene.

La sfarsitul saptamanii trecute, nava "Stefan cel Mare", aflata in misiune de patrulare, in cadrul Operatiunii Maritime Comune AENEAS 2013 coordonata de Agentia FRONTEX (Agentia Europeana pentru Gestionarea Cooperarii Operationale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene), in baza unei informari din partea Centrului International de Coordonare (ICC) de la Roma, a declansat o operatiune SAR ("search and rescue" - cautare si salvare) in apele teritoriale italiene.
In cadrul actiunii, a fost identificata o ambarcatiune supraincarcata cu migranti, care se deplasa catre coasta italiana, cu viteza redusa.
Nava romaneasca s-a apropiat de pescador, ocazie cu care s-a stabilit ca la bordul barcii se afla aproximativ 300 de imigranti, acestia declarand ca la bord se afla si o persoana decedata de 2 zile.
Din cauza conditiilor meteo nevaforabile, marea fiind foarte agitata si valurile depasind 2 - 3 metri, transferul migrantilor la bordul navei "Stefan cel Mare" nu putea fi efectuat in siguranta, fapt pentru care politistii de frontiera romani au informat Centrul International de Coordonare al Operatiunii Frontex, fiind luata decizia remorcarii pescadorului si trimiterii unui elicopter cu paramedici pentru a asista operatiunea de salvare si pentru a acorda asistenta medicala migrantilor.
Nava Politiei de Frontiera Romane a remorcat ambarcatiunea cu imigranti spre port, in apropierea acestuia fiind realizat transferul in siguranta al migrantilor pe navele Garzii de Coasta din Italia.
La bordul navei cu imigranti se aflau 298 persoane - 130 de barbati, 54 femei si 114 de minori, care au declarat ca sunt sirieni si ca intentionau sa ajunga in Spatiul Schengen. Totodata, la bordul pescadorului a fost gasita o persoana decedata de 2 zile.
La finalizarea actiunii de salvare, nava "Stefan cel Mare" MAI 1105 si-a reluat misiunea in cadrul operatiunii Frontex.
Reamintim ca, in lunile august si septembrie 2013, politistii de frontiera de pe nava "Stefan cel Mare" MAI 1105, aflata in misiune in Italia in cadrul aceleiasi operatiuni, au mai salvat 486 de migranti sirieni aflati pe patru ambarcatiuni supraaglomerate si in deriva. Mai mult, in cadrul operatiunii AENEAS 2013, nava romaneasca a depistat si retinut o nava suspecta care, in urma anchetei desfasurate de autoritatile italiene, s-a dovedit a fi o "nava mama", implicata in transportul a sute de imigranti ilegali in Italia.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana