16 septembrie 2013

Primul caz de sechestrare a unei ambarcatiuni "mama", folosita la transportul de imigranti in Italia, solutionat cu sprijinul navei Stefan cel Mare, aflata in misiune FRONTEX


Politistii de frontiera de pe pe nava Stefan cel Mare MAI 1105, aflata in misiune in Italia, in cadrul Operatiunii Maritime Comune AENEAS 2013, coordonata de Agentia FRONTEX, au depistat si retinut o nava suspecta care, in urma anchetei desfasurate de autoritatile italiene, s-a dovedit a fi o "nava mama", implicata in transportul a sute de imigranti ilegali in Italia.
In momentul depistarii, nava fara pavilon transfera pe o alta ambarcatiune, mai mica, 199 de imigranti care au declarat ca sunt sirieni, acestia fiind salvati de politistii de frontiera romani, in cooperare cu autoritatile italiene.
Scopul principal al Operatiunii Maritime Comune AENEAS 2013 este de combatere a migratiei ilegale la frontierele externe maritime ale Uniunii Europene.
In noaptea de 10/11 septembrie 2013, nava Stefan cel Mare (MAI 1105), aflata in misiune de patrulare, in cadrul Operatiunii Maritime Comune AENEAS 2013 coordonata de Agentia FRONTEX (Agentia Europeana pentru Gestionarea Cooperarii Operationale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene) a detectat o nava fara pavilion, cu multe persoane la bord, care tracta o alta ambarcatiune de dimensiuni mai reduse.
In urma monitorizarii efectuate de politistii de frontiera romani, s-a stabilit ca tinta se inscrie intr-un mod de actiune cunoscut ca fiind "nava mama si nava fiica": nava de pescuit fara pavilion, ce remorcheaza o ambarcatiune de dimensiuni reduse, pe care ulterior transfera migrantii pentru a fi transportati rapid la mal.
Imediat a fost anuntat Centrul International de Coordonare (ICC) care a dispus monitorizarea de la distanta a transferului migrantilor de pe "nava mama"  pe barca rapida. Dupa ce au fost stranse probele necesare, un elicopter si o nava a Garzii de Finante precum si o nava a Garzii de Coasta Italiene au intervenit pentru salvarea celor 199 de migranti iar Centrul International de Coordonare al Operatiunii Comune a dispus ca nava MAI 1105 sa initieze procedurile de oprire si retinere a navei suspecte, deoarece  pe baza informatiilor operative/probe de la fata locului precum si alte date de la nivelul ICC, autoritatile judiciare italiene au emis un mandat de sechestrare a navei cu facilitatori.
Nava romaneasca Stefan cel Mare si alta nava a Garzii de Finante Italiene, care actionau sub egida Frontex, asistate de unitati de suport aerian elen si italian, au procedat la abordajul navei fara pavilion, in apele internationale,  punand in aplicare mandatul de sechestrare emis de Parchetul districtual din Catania (Procura Distrettuale Della Repubblica, Direzione Distrettuale Antimafia).
Nava suspecta a fost retinuta si remorcata in Portul Catania, membrii echipajului fiind in prezent anchetati de autoritatile italiene.
Totodata, cei 199 de migranti, 85 barbati, 50 femei si 64 minori, au fost salvati si transportati de navele italiene in Portul Siracusa.
La finalizarea actiunii, nava Stefan cel Mare MAI 1105 si-a reluat misiunea in cadrul operatiunii Frontex.
Aceasta actiune este 4-a actiune  importanta solutionata cu succes de politistii de frontiera romani, dupa cele trei cazuri in care au fost salvati 297 imigranti ilegali din apele teritoriale italiene.
Autoritatile italiene au precizat, in cadrul unei conferinte de presa, ca este primul caz in care este efectuata o sechestrare a unei "nave mama" in apele internationale, ocazie cu care nava romaneasca a avut un aport important in strangerea mijloacelor de proba care demonstreaza implicarea navei drept mijloc utilizat pentru transferul migrantilor clandestini de catre o grupare criminala organizata care opereaza in Italia si Egipt.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana