7 octombrie 2013

Misiune indeplinita. Politistii de frontiera romani au participat cu succes la o noua operatiune internationala desfasurata sub egida FRONTEX

Politistii de frontiera, membri ai echipajului navei maritime "Stefan cel Mare", se intorc astazi acasa, dupa o misiune Frontex care s-a desfasurat in Marea Mediterana, timp de doua luni de zile.

In perioada 01.08 - 30.09.2013, nava maritima de supraveghere tip OPV (Offshore Patrol Vessel) M.A.I. 1105 - "Stefan cel Mare", apartinand Politiei de Frontiera Romane, cu un echipaj de 21 persoane, a participat la operatiunea "EPN Aeneas 2013", organizata si finantata de Agentia Europeana FRONTEX (Agentia Europeana pentru Managementul Cooperarii Operationale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene) ce s-a desfasurat la frontierele maritime externe ale U.E.
Obiectivul principal al Operatiunii Comune "EPN Aeneas 2013" a fost combaterea imigratiei ilegale la frontierele maritime ale Italiei.
Nava amiral a Politiei de Frontiera Romane a executat misiuni individuale de patrulare, cercetare, cautare si salvare, precum si alaturi de fortele de politie ale celorlalte state membre U.E. participante la misiune, la frontiera maritima a Italiei.
S-a avut in vedere intreprinderea de masuri comune pe linia contracararii fenomenului migrationist la frontierele maritime ale spatiului comunitar, cresterea operativitatii schimbului de date si informatii intre autoritatile de aplicare a legii din aceste tari, precum si un schimb eficient de experienta intre politistii de frontiera europeni.
Activitatea este o continuare a operatiunilor organizate de Agentia Frontex pentru combaterea migratiei ilegale, in cadrul carora Politia de Frontiera Romana a avut o contributie semnificativa, atat din punct de vedere al mijloacelor tehnice, cat si din punctul de vedere al numarului, al profilurilor si al profesionalismului expertilor detasati, aprecierile venind atat din partea autoritatilor italiene, cat si din partea Agentiei Frontex.
Pe durata desfasurarii operatiunii, nava Stefan cel Mare a reusit retinerea unui numar record de migranti: 966, precum si 34 facilitatori. De asemenea, nava amiral a Politiei de Frontiera Romane a depistat si retinut o nava suspecta care, in urma anchetei desfasurate de autoritatile italiene, s-a dovedit a fi o "nava mama", implicata in transportul a sute de imigranti ilegali in Italia.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana