1 noiembrie 2013

GOODEYE II - actiune internationala pe aeroporturile europene pentru combaterea traficului ilicit de bunuri

In luna octombrie 2013, pe Aeroportul International Henri Coanda, Directia de Supraveghere si Controlul Trecerii Frontierei din cadrul I.G.P.F., in calitate de Punct National de Contact AIRPOL - a organizat si coordonat actiunea transfrontaliera GOODEYE II, in cooperare cu D.G.V. - Biroul Vamal Otopeni, respectiv I.G.P.R. - Directia Politiei Transporturi, avand ca scop principal prevenirea si combaterea traficului ilicit de bunuri.
Pe timpul desfasurarii actiunii, in baza unor analize de risc efectuate impreuna cu lucratorii vamali din cadrul Biroului Vamal Otopeni, au fost selectati pasageri pentru efectuarea unor controale amanuntite asupra bagajelor transportate, respectiv au fost efectuate controale amanuntite asupra unor colete transmise prin firmele de curierat.

Astfel, in cadrul acestei operatiuni, in data de 01.10.2013, la P.P.F Henri Coanda, politistii de frontiera si lucratorii vamali au gasit, in bagajele de cala ale unei cetatene romane, in varsta de 21 ani, care calatorea din directia Amsterdam, un numar de 39.760 tigarete marca Karelia Lights. Tigarile au fost retinute de organul vamal, iar tinerei i s-a intocmit dosar penal pentru comiterea infractiunii de complicitate la contrabanda.
De asemenea, in data de 24.10.2013, au fost efectuate controale asupra bagajelor de cala ale pasagerilor unor curse cu destinatia Londra, in urma carora au fost descoperite un numar de 32.800 tigarete marcile Marlboro Light si Viceroy, ce aveau aplicat timbru de Ucraina, ce urmau a fi scoase ilegal din tara.
In data de 28.10.2013, politistii de frontiera din cadrul P.T.F. Aeroport Henri Coanda au desfasurat o actiune in cooperare cu Biroul Vamal Otopeni si Biroul Politie Transporturi Aeriene, in urma careia au depistat trei cetateni romani, domiciliati pe raza judetului Dolj, cu varste cuprinse intre 20 si 25 ani, care au incercat sa introduca ilegal in tara o cantitate de tigari.
Acestia sosisera din directia Atena, iar dupa ce au intrat in posesia bagajelor de cala, au fost monitorizati pana in parcarea aeroportului, unde au fost opriti si legitimati. Fiind condusi la Biroul Vamal Otopeni, in urma controlului bagajelor de cala, au fost descoperite 56.800 tigarete marca RGD, netimbrate de provenienta China.
Persoanelor in cauza li s-au intocmit dosare penale de catre Politia Transporturi, fiind invinuiti de savarsirea infractiunilor de "detinere in afara antrepozitului fiscal sau comercializare pe teritoriul Romaniei a produselor accizabile supuse marcarii, fara a fi marcate sau marcate necorespunzator, ori cu marcaje false, peste limita a 10.000 de tigarete" si "contrabanda".
Valoarea totala a tigarilor confiscate in cadrul operatiunii se ridica la aproximativ 84.000 lei.
Tot in cadrul actiunii GOODEYE II, la Compartimentul Cargo al Aeroportului Henri Coanda, politistii de frontiera si lucratorii vamali au efectuat controale amanuntite asupra unor colete transmise prin companiile de curierat.
Astfel, au fost doua situatii in care, in doua colete, au fost gasite diferite dispozitive si pachete de carti de joc din material plastic, obiecte ce prezinta suspiciuni cu privire la scopul pentru care au fost concepute, putand fi folosite pentru a contraface rezultatul jocurilor de noroc, fapt pentru care s-a procedat la ridicarea acestora in vederea continuarii cercetarilor, urmand ca dupa expertizare sa se ia masurile legale.
Totodata, expeditorul unuia dintre colete este cerectat pentru savarsirea infractiunii de folosire sau detinere in vederea folosirii intr-o sala de jocuri a unui dispozitiv prin a carui utilizare sunt alterate elementele de sansa si metodele de selectie prin care se modifica rezultatul jocului, suma sau frecventa platii intr-un joc de noroc (art.25, lit.c din O.U.G.77 / 2009) si inselaciune (art. 215 C.P.).

Aceasta operatiune s-a derulat sub coordonarea Biroului Permanent al AIRPOL - Bruxelles, la nivelul aeroporturilor statelor membre si a avut ca obiectiv principal efectuarea de controale amanuntite asupra pasagerilor, in vederea prevenirii si combaterii traficului ilicit de bunuri.
Informatii de background
AIRPOL este o retea de cooperare permanenta si multidisciplinara a politiei, servicii private de securitate, politie de frontiera si alte servicii relevante de aplicare a legii, care sunt active in interiorul si in jurul aeroporturilor, cu misiunea de a contribui substantial la sporirea securitatii in aeroporturile din statele membre ale Uniunii Europene si a statelor Schengen asociate, la combaterea activitatilor infractionale in interiorul si in jurul aeroporturilor si la alte aspecte legate de aviatia civila de securitate.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana