20 decembrie 2013

Aproximativ 400.000 jucarii contrafacute, confiscate la frontiera in anul 2013


In primele 11 luni ale anului 2013, politistii de frontiera au depistat 392.306 jucarii suspecte a fi contrafacute sau nedeclarate, in containere sosite in P.T.F. Constanta Sud Agigea din China, cu o valoare de piata, daca ar fi fost comercializate la pretul unor produse originale, de aproximativ 24.220.000 lei.
In anul 2013, politistii de frontiera de la Garda de Coasta au inregistrat 262 de cazuri in care administratorii unor societati comerciale intentionau sa introduca in Romania bunuri contrafacute.
Produsele contrafacute, descoperite in baza informatiilor obtinute in urma analizei de risc pe principalele rute internationale de transport, au constat in:
  • 392.306 jucarii;
  • 247.814 bucati articole de imbracaminte si lenjerie;
  • 194.496 bucati produse cosmetice si de parfumerie etc.
Din analiza capturilor se constata ca, cele mai multe bunuri contrafacute au fost jucarii care purtau siglele distinctive ale unor marci cunoscute, acestea fiind bunuri susceptibile a aduce atingere unor drepturi de proprietate intelectuala sau bunuri nedeclarate.
Jucariile confiscate de politistii de frontiera constau in: trenulete, laptop-uri, baloane, papusi cu accesorii, caluti cu sunete si lumini, masinute, puzzle, trenulete din plastic, casti pentru copii, personaje si telefoane, jucarii din plus, jocuri educative, ceasuri de mana, etc.
Daca ar fi fost comercializate la pretul unor produse originale, valoarea jucariilor contrafacute s-ar fi ridicat la aproximativ 24.220.000 lei.
In toate cazurile, politistii de frontiera le-au intocmit administratorilor societatilor comerciale in cauza, dosare penale pentru savarsirea infractiunii de punere in circulatie, fara drept, a unui produs purtand o marca identica sau similara cu o marca inregistrata pentru produse identice sau similare si care prejudiciaza pe titularul marcii inregistrate, fapta prevazuta si sanctionata de art. 90, alin. 1, lit. b din Legea 84/1998 republicata.
Din analiza fenomenului infractional a rezultat ca ruta folosita pentru transportul bunurilor contrafacute este din China in Romania, pe mare.
Din punct de vedere al cetateniei faptuitorilor, acestia provin majoritar din Romania si China.
Avand in vedere prejudiciul adus la bugetul de stat, Politia de Frontiera Romana va continua sa intreprinda, impreuna cu celelalte institutii abilitate, masuri ferme in toate zonele de competenta, in vederea depistarii si sanctionarii persoanelor implicate in traficul cu bunuri contrafacute, precum si retinerii, in vederea confiscarii, a marfurilor traficate.
Cazuri reprezentative inregistrate in anul 2013:
Sute de mii de jucarii si accesorii pentru telefoane, susceptibile a fi contrafacute, confiscate in P.T.F. Constanta Sud si P.T.F. Negru Voda
Politisti de frontiera din cadrul Garzii de Coasta au constituit o echipa comuna de control impreuna cu lucratorii vamali, descoperind intr-un container sosit in P.T.F. Constanta Sud Agigea din China, respectiv intr-un ansamblu rutier sosit in P.T.F. Negru Voda din R. Bulgaria, 292.086 jucarii si accesorii pentru telefon, susceptibile a fi contrafacute.
In data de 20.10.2013, in jurul orei 10.30, s-a prezentat in P.T.F. Negru Voda pentru efectuarea formalitatilor de frontiera un cetatean bulgar, in varsta de 34 ani, care conducea un ansamblu auto, cu numere de R. Bulgaria, incarcat cu jucarii pentru o societate comerciala cu sediul in Bucuresti.
In baza analizei de risc, politistii de frontiera au efectuat controlul amanuntit al ansamblului auto sosit din directia Sofia.
In urma controlului au fost descoperite 140.086 jucarii pentru copii (masinute, roboti, personaje din desene animate, papusi, telefoane mobile), susceptibile a fi contrafacute.
In aceeasi zi, in jurul orei 14.30, politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta si lucratorii vamali au efectuat, la rampa existenta in cadrul P.P.F. Constanta Sud Agigea, controlul unui container sosit din China pe adresa unei societati comerciale cu sediul in Ilfov.
In urma controlului au fost descoperite 152.000 accesorii destinate copiilor pentru telefoane mobile, susceptibile a fi contrafacute.
Marfa care purta insemnele distinctive ale unor marci cunoscute, in valoare totala de aproximativ 1.175.000 lei, daca ar fi fost comercializata ca fiind originala, a fost ridicata in vederea confiscarii.
Politistii de frontiera au intocmit administratorilor societatilor comerciale in cauza, un cetatean roman si unul chinez, cu varste de 40 ani, respectiv 45 ani, avand domiciliul in judetul Dambovita, respectiv resedinta in Bucuresti, dosare penale pentru savarsirea infractiunii de punere in circulatie, fara drept, a unui produs purtand o marca identica sau similara cu o marca inregistrata pentru produse identice sau similare si care prejudiciaza pe titularul marcii inregistrate, fapta prevazuta si sanctionata de art. 90, alin. 1, lit. b din Legea 84/1998 republicata.
Sute de jucarii, susceptibile a fi contrafacute, confiscate in P.T.F. Constanta Sud Agigea
In data de 03.12.2013, in baza unei analize de risc, politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta, impreuna cu lucratorii vamali, au finalizat controlul fizic amanuntit asupra marfurilor dintr-un container aflat in P.T.F. Constanta Sud Agigea.
In urma controlului au fost identificate un numar de 26.512 jucarii (joc lego, carti de joc, masinute avand semnul unor marci cunoscute, bunuri susceptibile a aduce atingere unor drepturi de proprietate intelectuala. Bunurile susceptibile de a fi contrafacute, in valoare aproximativa de 1.000.000 lei, daca ar fi originale, au fost retinute de catre autoritatea vamala.
Politistii de frontiera au intocmit administratorului societatii comerciale avand sediul in judetul Ilfov, un cetatean tunisian, dosar penal pentru savarsirea infractiunii de punere in circulatie, fara drept, a unui produs purtand o marca identica sau similara cu o marca inregistrata pentru produse identice sau similare si care prejudiciaza pe titularul marcii inregistrate, fapta prevazuta si sanctionata de art. 90, alin. 1, lit. b din Legea 84/1998 republicata.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana