3 mai 2014

Captura impresionanta de tigari la P.T.F. Albita


 In perioada 25 - 30.04 2014, politisti de frontiera din cadrul Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera Vaslui, in cooperare cu Sectorul Politiei de Frontiera Husi si Biroul Vamal de Frontiera Albita, cu sprijinul ofiterilor specialisti din Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, au verificat un transport de tigari din R. Moldova catre Grecia, care s-a dovedit a fi obiectul unei activitati de contrabanda.
In urma cercetarilor, reprezentantului firmei de transport i s-a intocmit dosar penal pentru prezentarea de documente vamale falsificate si au fost ridicate in vederea confiscarii 620.000 pachete de tigari, in valoare de peste 2,6 milioane lei. 

In data de 25 aprilie a.c., in Punctul de Trecere a Frontierei Albita / I.T.P.F. Iasi, s-a prezentat pentru a intra in tara cetateanul maghiar Janos M., in varsta de 51 de ani, care conducea un autocamion in care se aflau 1.240 baxuri de tigari (620.000 pachete de tigari).
La controlul de frontiera s-a stabilit ca Janos M. este angajatul unei firme de transport din Ungaria, fiind desemnat  sa se ocupe cu perfectarea documentatiei vamale, acesta detinand documentele vamale si de transport, precum si un numar de 220 certificate de garantie in valoare de 7.000 euro fiecare, eliberate de o societate  din Ungaria.
Intrucat niciun comisionar vamal  nu si-a asumat garantarea tranzitului, Biroul Vamal Albita a intrerupt efectuarea formalitatilor vamale.
Din studiul documentelor vamale  si de transport a reiesit faptul ca intreaga cantitate de tigari a fost achizitionata de la o firma din Chisinau de catre o societate din Grecia, pentru doua societati din Marea Britanie, din care una intermediara.
Avand in vedere elementele de extraneitate si de securitate ale transportului s-a concluzionat faptul ca acesta prezinta suspiciunea de a fi fictiv, in scopul efectuarii de acte de contrabanda si evaziune fiscala.
Ca urmare a acestui fapt, au fost demarate cercetari, ocazie cu care s-a stabilit ca societatea din Grecia este in realitate un birou vamal iar adresa acestuia nu poate fi folosita ca destinatar pentru tigarete. De asemenea, din cercetarile politistilor de frontiera a reiesit faptul ca societatea din Marea Britanie nu prezinta elementele unei societati care are ca obiect de activitate astfel de operatiuni.
Politistii de frontiera din cadrul S.T.P.F. Vaslui au intocmit cetateanului Janos M. lucrare penala sub aspectul savarsirii infractiunii de tentativa de folosire, la autoritatea vamala, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate.
Intreaga cantitate de tigari in valoare de 2.666.000 lei a fost indisponibilizata in vederea confiscarii si lasata in custodie organului vamal, iar mijlocul de transport, in valoare de 150.500 lei a fost indisponibilizat.
Totodata, au mai fost ridicate pentru cercetari cele 220 certificate de garantie prezentate de cetateanul maghiar, valoarea totala a acestora fiind de 1.540.000 euro.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana