23 mai 2014

Doua grupari infractionale destructurate la Iasi


 Politistii de frontiera din cadrul I.T.P.F. Iasi, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Iasi, cu suportul de specialitate al Departamentului de Informatii si Protectie Interna, au destructurat doua grupari infractionale care desfasurau activitati ilicite in sfera infractionalitatii de criminalitate organizata economico-financiara cu produse accizabile si care actionau pe raza judetelor Iasi, Vaslui si Suceava.
Din gruparile infractionale au fost identificate pana in prezent 32 persoane - cetateni romani, ucrainieni sau cu dubla cetatenie, 5 dintre acestea fiind retinute pentru 24 de ore, urmand a fi prezentate in fata instantei cu propunere de arestare preventiva.

In urma celor 45 de perchezitii efectuate la membrii gruparii au fost ridicate in vederea confiscarii o instalatie artizanala de confectionat tigari, aproximativ 34.580 tigarete diferite marci, in valoare totala de 15242 lei; cantitatea de 555,5 litri alcool in valoare de 6182,72 lei, un pistol calibru 6 mm marca CZ 75, 119  telefoane mobile, 86 SIM-uri, 8 laptop-uri, 4 carduri memorie, 12 unitati PC, 4 aparate foto, 2 camere video, 1 reportofon, 4 tablete, alte obiecte/inscrisuri utile cauzei. De asemenea, au fost ridicate de la membrii gruparii si indisponibilizate, in vederea continuarii cercetarilor, sumele de 25.782 lei, 38.080 Euro,34 lei MD, 110 grame bijuterii din aur in valoare de 14.740 lei si s-a procedat la indisponibilizarea unui numar de 4 autoturisme in valoare totala de 65.450 lei.

Monitorizarea membrilor gruparilor si modus operandi
In urma unor activitati informativ-operative, desfasurate in perioada septembrie 2013 - mai 2014, politistii de frontiera din cadrul Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi, sub coordonarea procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Iasi, cu suportul de specialitate al Departamentului de Informatii si Protectie Interna, au derulat actiuni specifice pentru documentarea activitatii infractionale a persoanelor care zilnic ofereau spre vanzare pachete de tigarete in locurile publice din judetul Iasi.
In urma documentarii activitatii infractionale s-a stabilit ca in municipiul Iasi exista doua grupari infractionale structurate pe trei nivele:
  • procurarea tigaretelor din Ucraina si Republica Moldova;
  • distribuirea tigaretelor, in cantitati mai mari, catre persoanele interesate;
  • distribuirea tigaretelor cu amanuntul in locuri publice pe raza judetului Iasi.
Membrii gruparii au dovedit o mare mobilitate infractionala si atentie autoprotectiva sporita, in sensul ca achizitionau in perioade scurte de timp cantitati relativ mici de tigari provenite din contrabanda, activitatea de distributie pe piata neagra fiind extrem de rapida, urmarind astfel obtinerea de profituri in timp scurt si reducerea riscului de a fi depistati/surprinsi de organele judiciare.
Astfel a fost identificata o grupare compusa din 18 persoane, care era condusa de Radu S., in varsta de 32 ani, domiciliat pe raza judetului Iasi. A doua grupare este formata din 14 persoane, care era condusa Petru P., in varsta de 40 ani, domiciliat pe raza judetului Iasi.
Pe perioada documentarii s-a mai stabilit ca membrii celor doua grupari au valorificat pe raza municipiului Iasi cel putin 26.775 pachete de tigarete de contrabanda.
Perchezitiile
Activitatea de documentare a fost incheiata in data de 22 mai a.c., cand politisti de frontiera din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi, sub coordonarea procurorului D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Iasi, impreuna cu jandarmi din cadrul I.J.J. Iasi si politisti din cadrul I.P.J. Iasi, au efectuat 45 perchezitii domiciliare la mai multe locatii, din care 42 pe raza judetului Iasi, 2 pe raza judetului Suceava si una pe raza judetului Vaslui, fiind duse la audieri 30 persoane suspecte ca fac parte din gruparile infractionale.
In urma perchezitiilor, au fost descoperite si ridicate / indisponibilizate in vederea continuarii cercetarilor: o instalatie artizanala de confectionat tigari, aproximativ 34.580 tigarete diferite marci, in valoare totala de 15242 lei; cantitatea de 555,5 litri alcool, in valoare de 6182,72 lei, un pistol calibru 6 mm marca CZ 75 si articole pirotehnice: un pachet cu artificii marca Mars JW07 cu 16 focuri, calibru 20 mm, un pachet cu 60 bucati artificii marca CORSAIR-clasa I, o petarda marca Flash-clasa I; 119 telefoane mobile, 86 SIM-uri, 8 laptop-uri, 4 carduri memorie, 12 unitati PC, 4 aparate foto, 2 camere video, 1 reportofon,, 4 tablete, alte obiecte / inscrisuri utile cauzei.
De asemenea, au fost ridicate de la membrii gruparii si indisponibilizate, in vederea continuarii cercetarilor, sumele de 25.782 lei, 38.080 euro, 34 lei MD, 110 grame bijuterii din aur in valoare de 14.740 lei si s-a procedat la indisponibilizarea unui numar de 4 autoturisme in valoare totala de 65.450 lei.
Pedeapsa
In urma audierilor, 5 persoane au primit ordonante de retinere pentru 24 de ore, urmand ca in data de 23.05.2014, sa fie prezentate in instanta cu propunere de arestare preventiva pentru o perioada de 29 de zile.
Impotriva celor 32 persoane s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru savarsirea infractiunilor de initiere sau constituire a unui grup infractional organizat, aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat si contrabanda in forma continuata.
Cercetarile continua, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - S.T. Iasi in vederea documentarii intregii arii infractionale si a recuperarii prejudiciului.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana