12 iunie 2014

Zece autovehicule furate din strainatate, depistate de politistii de frontiera in aceasta saptamana


In aceasta saptamana, politistii de frontiera au descoperit zece autovehicule ce figurau ca fiind furate din diferite tari din Uniunea Europeana, pe care mai multi cetateni - romani, ucraineni, maghiari sau moldoveni - incercau sa le treaca frontiera. Valoarea totala a celor zece autovehicule depistate ca fiind furate se ridica la suma de 198.500 euro. In primele cinci luni ale anului 2014, politistii de frontiera au descoperit, in zona de competenta, 86 mijloace de transport furate din strainatate.
Traficul cu autoturisme de lux furate din strainatate ramane "in atentia" lumii interlope transnationale, fiind o activitate ilicita ce aduce beneficii financiare substantiale membrilor retelelor deja specializate in domeniu si extrem de bine organizate la nivelul mai multor state (din Vestul catre Estul Europei).
De la inceputul acestei saptamani, politistii de frontiera au descoperit zece autovehicule furate, iar in primele cinci luni ale anului 2014, au fost descoperite in zona de competenta 86 de mijloace de transport furate din strainatate.
  • In data de 10.06.2014, ora 19.40, la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu s-au prezentat pentru a iesi din tara, intr-un autoturism marca Mercedes E-Classe, doi barbati cu dubla cetatenie, ucraineana si maghiara. In urma verificarilor specifice in bazele de date, politistii de frontiera au constatat ca autoturismul, cu o valoare aproximativa de 60.000 de euro, figureaza ca fiind declarat furat din Germania in aceeasi zi - 10.06.2014. Barbatii au declarat ca au preluat autoturismul din Slovacia de la un cetatean ale carui date de identitate nu le cunosc pentru a-l preda in Bulgaria unei terte persoane, neavand cunostinta despre faptul ca acesta este furat.
  • In aceeasi zi, tot la P.T.F. Giurgiu, s-a prezentat pentru a efectua formalitatile de frontiera un cetatean ucrainean, in varsta de 41 ani, la volanul unui autoturism marca BMW X5 cu numere de inmatriculare ucrainene.
    In urma verificarilor specifice in bazele de date, politistii de frontiera au constatat ca autoturismul, evaluat la aproximativ 17.500 euro, figureaza ca fiind furat din Slovacia din data de 20.03.2014. Barbatul a declarat ca a cumparat autoturismul de la un conational incheind cu acesta un contract de vanzare - cumparare pentru suma de 24.000 dolari.
  • Ambele autoturisme au fost indisponibilizate la sediul S.T.P.F. Giurgiu pana la finalizarea cercetarilor, iar politistii de frontiera au intocmit pe numele celor trei barbati dosare penale pentru savarsirea infractiunii de tainuire la furt, respectiv, furt.
  • In data de 10 iunie a.c., in jurul orei 07.20 s-a prezentat in P.T.F. Albita / I.T.P.F. Iasi pentru a intra in tara Mihail T., cu dubla cetatenie, romana si R. Moldova, in varsta de 28 de ani, conducand un microbuz marca Volkswagen Crafter.
    In urma verificarilor specifice efectuate, lucratorii nostri au constatat ca pentru autovehiculul in cauza este emisa o alerta de autoritatile din Spania, acesta figurand ca fiind declarat furat. Conducatorul auto a declarat ca nu a avut cunostinta despre faptul ca autoturismul, in valoare de 25.000 euro, figureaza ca fiind furat, in prezent fiind cercetat de politistii de frontiera sub aspectul savarsirii infractiunii de furt.
  • Si la P.T.F. Oancea, judetul Galati, politistii de frontiera au descoperit doua autoturisme, marcile Skoda Roomster si Toyota Avensis pe care doi cetateni din R. Moldova incercau sa le treaca ilegal frontiera desi erau declarate furate din Italia, respectiv, Spania.
    Cei doi soferi au declarat ca au cumparat masinile de la niste conationali si nu stiau ca figureaza ca fiind furate.
    Pe numele celor doi au fost intocmite lucrari penale sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la furt, iar autoturismele, in valoare totala de 11.500 euro, au fost indisponibilizate in vederea continuarii cercetarilor
  • Tot in aceasta saptamana, politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta, in cooperare cu politisti din cadrul I.P.J. Constanta, au actionat in zona de competenta depistand un autoturism Volkswagen Tiguan furat din Italia, cu o valoare de aproximativ 20.000 de euro.
    De asemenea, in P.T.F. Vama Veche a fost depistat un tanar care incerca sa scoata din tara un autoturism marca BMW, care figura ca fiind furat tot din Italia, pentru care a prezentat la controlul de frontiera doua documente false.
    Ambele autoturisme au fost indisponibilizate in vederea continuarii cercetarilor, valoarea Volkswagen-ului fiind de aproximativ 20.000 de euro, iar cel de-al doilea a fost evaluat la 1.500 euro.
    In primul caz, politistii de frontiera au intocmit lucrare penala sub aspectul savarsirii infractiunii de tainuire prin primirea, dobandirea, transformarea ori inlesnirea valorificarii unui bun, de catre o persoana care fie a cunoscut, fie a prevazut din imprejurarile concrete ca acesta provine din savarsirea unei fapte prevazute de legea penala, chiar fara a cunoaste natura acesteia, iar in cel de-al doilea fac cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la furt si uz de fals.
  • Politistii de frontiera din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Portile de Fier I - judetul Mehedinti au indisponibilizat un autoturism marca Chevrolet Epica dupa ce au descoperit ca fusese semnalat ca fiind furat din Ungaria.
    Cetateanului roman care conducea masina in valoare de aproximativ 10.000 euro i-a fost intocmit dosar penal savarsirea infractiunii de tainuire la furt.
  • Si politistii de frontiera din cadrul S.P.F. Bors - I.T.P.F. Oradea au depistat doi barbati, un moldovean si un maghiar, care incercau sa introduca ilegal in tara doua autovehicule, un Mercedes Vito si un BMW, ambele fiind cautate in vederea confiscarii de catre autoritatile din Belgia, respectiv Germania.
    Cele doua autovehicule, in valoare totala de 53.000 euro, au fost indisponibilizate la sediul S.P.F. Bors, iar soferilor le-au fost intocmite actele premergatoare inceperii urmaririi penale pentru infractiunea de tainuire, respectiv fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, si conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu numere false, urmand ca la finalizarea cercetarilor sa fie dispuse masurile legale care se impun.
Politia de Frontiera Romana va continua - independent sau in colaborare cu celelalte institutii cu competenta din tara si strainatate - sa intreprinda masuri ferme pe linia combaterii acestui fenomen infractional transfrontalier, de natura sa aduca prejudicii atat economiei nationale, cat si persoanelor de buna credinta.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana