27 august 2014

Aproximativ 76.500 pachete cu tigari confiscate, la frontiera cu Ucraina si R. Moldova


In ultimele 24 de ore, politistii de frontiera din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmatiei si I.T.P.F. Iasi au descoperit si confiscat, in cadrul unor actiuni de combatere a contrabandei cu tigari, aproximativ 76.500 pachete cu tigari, de provenienta ucraineana si R. Moldova, de diferite marci, in valoare de aproximativ 672.000 de lei, pe care mai multe persoane intentionau sa le introduca ilegal in Romania. Pentru retinerea celor in cauza, care sunt cercetati acum sub aspectul savarsirii infractiunii de contrabanda, a fost tras un foc de arma cu respectarea prevederilor legale, fara a rezulta victime. Intr-unul dintre cazuri, lucratorii nostri au apelat la cainii specializati de urma Nira si Nosa pentru a descoperi contrabandistii.
Azi dimineata, la nivelul Sectoarelor Politiei de Frontiera Sighetu Marmatiei si Sarasau, judetul Maramures, s-a declansat o actiune pe linia combaterii contrabandei cu tigari, in zona de responsabilitate.
Astfel, in jurul orei 01.00, politistii de frontiera au observat mai multe persoane care treceau prin apa raului Tisa, din Ucraina in Romania, transportand in spate colete voluminoase spre o autoutilitara, care stationa in imediata apropiere a D.N. 19, la intrarea in localitatea Sighetu Marmatiei.
La fata locului s-a deplasat o echipa de interventie care a procedat la interceptarea si somarea prin voce a persoanelor in cauza si a blocat autoutilitara in care se afla conducatorul auto.
Persoanele in cauza nu s-au supus somatiilor, au abandonat coletele si au sarit in apa raului Tisa, trecand inot pe malul ucrainean. Imediat au fost anuntate si autoritatile de frontiera ale statului vecin despre caz in vederea cercetarii in comun a evenimentului.
In urma actiunii, conducatorul auto a fost retinut si identificat ca fiind Vasile C., in varsta de 33 de ani, domiciliat pe raza judetului Maramures.
In autoutilitara si pe terenul din apropiere au fost descoperite aproximativ 100 de colete cu tigari care au fost duse, impreuna cu soferul si autoutilitara, la sediul politiei de frontiera, in vederea continuarii cercetarilor.
In urma inventarierii s-a stabilit ca este vorba de 55.000 pachete tigari, de provenienta ucraineana, in valoare de aproximativ 483.000 lei.
In data de 26 august a.c., pentru valorificarea unor informatii detinute, politistii de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Romanesti - I.T.P.F. Iasi au desfasurat o actiune specifica pe linia prevenirii si combaterii contrabandei cu produse accizabile.
Astfel, in jurul orei 06.20, o patrula a politiei de frontiera a depistat, pe directia localitatii Santa Mare, in apropierea malului romanesc al raului Prut, sapte colete voluminoase invelite in folie de plastic de culoare neagra. Lucratorii nostri au procedat la efectuarea cercetarii la fata locului, folosind echipaje canine formate din politisti de frontiera si cainii de urma Nira si Nosa.
In urma cercetarilor efectuate, lucratorii nostri au stabilit faptul ca in activitatea infractionala au fost implicati patru cetateni romani, domiciliati pe raza judetului Botosani, cu varste cuprinse intre 18 si 43 ani, care au lansat, cu ajutorul unei arbalete, pe malul moldovenesc al raului Prut o sageata legata cu fir de nylon de care au fost legate cele sapte colete.
Despre acest caz au fost informate si autoritatile de frontiera ale statului vecin in vederea cercetarii in comun a evenimentului.
La inventarierea coletelor, s-a constatat ca acestea contineau cantitatea de 10.800 pachete de tigarete marca Ashima, cu timbru de acciza R. Moldova, in valoare de 95.990 lei.
Tot ieri, 26 august 2014, politistii de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Sighetu Marmatiei au procedat la interceptarea si somarea prin voce a unor persoane care transportau mai multe colete voluminoase, de la frontiera de stat spre interiorul tarii, pe directia localitatii Rona de Sus, jud. Maramures.
Persoanele in cauza au abandonat coletele si au fugit, fapt pentru care lucratorii nostri au executat un foc de avertisment in plan vertical, cu respectarea prevederilor legale. In urma actiunii, a fost retinuta o persoana de sex masculin, V. Vaseli, de 28 ani, cetatean ucrainean.
Totodata, la fata locului, lucratorii nostri au descoperit 12 colete care contineau 5.998 pachete tigari de provenienta ucraineana, in valoare de 53.000 lei, care au fost ridicate in vederea confiscarii.
Si politistii de frontiera din cadrul S.P.F. Sarasau, pe timpul executarii unor misiuni de supraveghere si control la frontiera de stat, au descoperit 4.500 pachete tigari, in valoare de aproximativ 40.000 de lei, care urmau sa fie introduse ilegal in tara.
Intreaga cantitate de tigari a fost ridicata in vederea confiscarii, iar in continuare se efectueaza cercetari in vederea documentarii activitatii infractionale, la final urmand a fi luate masurile legale ce se impun.
In toate cazurile, politistii de frontiera au intocmit persoanelor in cauza lucrari penale sub aspectul savarsirii infractiunilor de: contrabanda, respectiv trecere ilegala a frontierei de stat si introducerea in sau scoaterea din tara, prin orice mijloace, a bunurilor sau marfurilor, prin alte locuri decat cele stabilite pentru controlul vamal, iar tigaretele, in valoare totala de 672.000 de lei,au fost ridicate in vederea confiscarii.
Cercetarile continua impreuna cu autoritatile de frontiera din R. Moldova si Ucraina, in vederea stabilirii intregii arii infractionale si depistarii tuturor persoanelor implicate.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana