1 octombrie 2014

Grup infractional specializat in contrabanda destructurat la Iasi


   Politistii de frontiera din cadrul I.T.P.F. Iasi, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Iasi, cu suportul de specialitate al Departamentului de Informatii si Protectie Interna au destructurat cea mai activa grupare infractionala care desfasura activitati ilicite in sfera contrabandei cu tigari si care actiona pe raza judetului Iasi.
In data de 30 septembrie a.c. au fost desfasurate 37 perchezitii domiciliare, efectuate la membrii gruparii, la mai multe locatii de pe raza judetului Iasi la care au participat politisti de frontiera, lucratori din cadrul D.G.A. Iasi, Neamt, Vaslui, Bacau si efective de jandarmi din cadrul Gruparii de Jandarmi Mobila Bacau.
 In urma perchezitiilor au fost ridicate in vederea confiscarii 11 autovehicule de lux (Porsche, Mercedes, BMW etc), importante sume de bani, in lei si valuta, arme albe,  aparatura specifica de supraveghere/monitorizare (binoclu, aparatura de vedere pe timp de noapte etc), aparatura de emisie-receptie si alte obiecte/inscrisuri utile cauzei.
In perioada documentarii activitatii infractionale, politistii de frontiera au descoperit si retinut in vederea confiscarii cantitatea de peste 120.000 pachete cu tigari diferite marci provenite din contrabanda, in valoare de peste 240.000 euro (1.060.800 lei).  
Monitorizarea membrilor gruparii si modus operandi
In urma unor activitati informativ-operative, desfasurate in perioada aprilie- septembrie 2014, politistii de frontiera din cadrul Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi si Sectorul Politiei de Frontiera Iasi, sub coordonarea procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Iasi, cu suportul de specialitate al Departamentului de Informatii si Protectie Interna au derulat actiuni specifice pentru documentarea activitatii infractionale celei mai active grupari infractionale care desfasura activitati ilicite in sfera contrabandei cu tigari si care actiona pe raza judetului Iasi.
Gruparea are in componenta cetateni romani si moldoveni, iar liderul acesteia este un cunoscut al lumii interlope iesene, violent, care a reusit sa imprime intregii grupari un ritm alert de actiune, dovedind pe parcursul functionarii o deosebita eficienta, elasticitate, mobilitate in actiune si chiar deschidere la noi metode pentru a-si asigura o baza stabila de profit.
Deasemenea, "locotenentii" liderului aveau misiunea de a racola lucratori de politie de frontiera, care sa le faciliteze savarsirea faptelor de contrabanda. In acest sens, au fost inregistrate denunturi formulate de lucratori de politie de frontiera privind incercarea de a fi racolati in scopul facilitarii unor activitati de contrabanda contra unor avantaje financiare.
Liderul gruparii este numitul P.C.M., urmat in ierarhie si sprijinit indeaproape in activitatea infractionala de numitii V.I., cetatean moldovean care asigura procurarea tigarilor in Republica Moldova, transportul pana la frontiera verde si, de cele mai multe ori, trecerea acestora pana pe malul romanesc si C.S.R.N., care asigura  suportul financiar.
Urmatorul nivel al grupului infractional organizat este format din persoane care savarseau efectiv actele de contrabanda sub coordonarea si supravegherea directa a celor pozitionati la nivelul II si care actionau pe cele patru sectoare ale frontierei de stat dintre Romania si Republica Moldova, de pe raza judetului Iasi, fiecare ramura a gruparii avand stabilite anume "zone de competenta" .
Perchezitiile

Activitatea de documentare a fost incheiata in data de 30 septembrie a.c., cand politisti de frontiera din cadrul cadrul I.T.P.F. Iasi sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Iasi, cu suportul de specialitate al Departamentului de Informatii si Protectie Interna, impreuna cu lucratori din cadrul D.G.A. Iasi, Neamt, Vaslui, Bacau si efective de jandarmi din cadrul Gruparii de Jandarmi Mobila Bacau, au efectuat 37 perchezitii domiciliare la mai multe locatii, de pe raza judetului Iasi, fiind identificate persoane suspecte ca fac parte din gruparea infractionala si duse la audieri.
In urma perchezitiilor, au fost descoperite si ridicate/indisponibilizate in vederea continuarii cercetarilor: 11 autovehicule de lux (Porsche, Mercedes, BMW etc), importante sume de bani, in lei si valuta, arme albe,  aparatura specifica de supraveghere/monitorizare (binoclu, aparatura de vedere pe timp de noapte etc), aparatura de emisie-receptie, zeci de aparate telefonice si cartele romanesti si alte obiecte/inscrisuri utile cauzei.
In cauza procurorii D.I.I.C.O.T – S.T Iasi au dispus masura retinerii pentru 24 de ore fata de 11 inculpati urmand a fi solicitata Tribunalului Iasi masura arestarii preventive.
Pe perioada documentarii cazului, politistii de frontiera au descoperit si retinut de la membrii gruparii, in vederea confiscarii, cantitatea de 120.000 pachete cu tigari diferite marci provenite din contrabanda, in valoare de peste 240.000 euro (1.060.800 lei).
Cercetarile continua, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.–Serviciul Teritorial Iasi, in vederea documentarii intregii arii infractionale si a recuperarii prejudiciului.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana