31 octombrie 2014

Grupare infractionala specializata in contrabanda cu tigari, destructurata de politistii de frontiera si procurorii D.I.I.C.O.T.

Lucratori de politie judiciara din cadrul Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera Vaslui, sub coordonarea procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (D.I.I.C.O.T.) - Biroul Teritorial Vaslui, impreuna cu lucratori de politie S.C.C.O. Vaslui, sprijiniti de I.P.J. Vaslui, au neutralizat activitatea infractionala a membrilor unei grupari specializata in contrabanda cu tigari parasutate din aparate de zbor usoare, tip deltaplan, care zboara la altitudini relativ reduse si nu pot fi detectate de radarele aflate in dotarea Centrului de Operatiuni Aeriene ale Statului Roman.
In baza probelor administrate in cauza, procurorii D.I.I.C.O.T. - B.T. Vaslui au constatat ca pe teritoriul Romaniei actioneaza un grup infractional organizat format din cetateni moldoveni, specializati in savarsirea infractiunilor de contrabanda cu tigari. Cantitatile mari de tigari provenind din Republica Moldova erau introduse ilegal in Romania prin intermediul aparatelor de zbor usoare, tip deltaplan, din care erau parasutate colete dotate dispozitive de localizare prin sistemul G.P.S.
Activitatea gruparii specializata in contrabanda cu tigari era planificata si bine organizata in cele mai mici detalii in sensul ca, persoanele ce desfasurau activitatile infractionale pe teritoriul Romaniei veneau anterior introducerii ilegale in tara a bunurilor ce constituie obiectul infractiunii de contrabanda, in vederea recunoasterii locului unde urmau ca alti cetateni moldoveni sa parasuteze coletele. Totodata, membrii gruparii erau atenti in ceea ce priveste stabilirea unor eventuale legaturi intre ei si anume, intrau in Romania prin P.T.F. Albita, separat cu alte autovehicule, foloseau aparate telefonice special achizitionate pentru ziua cand desfasurau activitati de contrabanda si foloseau in transport mai multe autovehicule in care erau amenajate locasuri speciale pentru ascunderea tigarilor de contrabanda.
O astfel de activitate de contrabanda, s-a desfasurat in noaptea de 29 / 30 octombrie 2014, cand teritoriul Romaniei a fost survolat ilegal de un aparat de zbor tip deltaplan, in doua randuri la intervale scurte de timp si din care au fost parasutate in zona com. Viisoara, jud. Vaslui, un numar de 4 colete in care se aflau, in total, cantitatea de 7.969 pachete cu tigari, de diferite marci, ce aveau aplicate timbru fiscal de Republica Moldova.
Doi dintre membrii gruparii, care aveau rolul de a prelua coletele parasutate, au fost depistati de catre politistii de frontiera. In urma audierii lor si a probelor administrate, in datele de 30 si 31 octombrie 2014, procurorii D.I.I.C.O.T. - B.T. Vaslui au dispus retinerea preventiva pentru 24 de ore a inculpatilor Guzun Tudor (42 de ani) si Gutanu Vasile (35 de ani), ambii cetateni moldoveni, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat si introducere in tara de cantitati de tigari, prin alte locuri decat cele prevazute de lege pentru controlul vamal.
Cei doi inculpati au fost prezentati astazi Tribunalului Vaslui cu propunerea de arestare preventiva pentru 30 de zile.
Judecatorul de drepturi si libertati a admis solicitarea D.I.I.C.O.T. si a dispus emiterea mandatelor de arestare preventiva.
Facem precizarea ca, pe intreg parcursul procesului penal, suspectii si inculpatii beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana