15 octombrie 2014

Peste 70 de persoane aflate intr-o ambarcatiune in deriva, salvate de politistii de frontiera romani in Marea Neagra


Politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta au intervenit pentru salvarea a peste 70 de persoane aflate la bordul unei ambarcatiuni care plutea in deriva pe Marea Neagra, la aproximativ 18 mile marine de Gura Portitei.

In data 15.10.2014, in jurul orei 04.00, politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta au fost solicitati de lucratorii Centrului Maritim de Coordonare (M.R.C.C.) din cadrul Autoritatii Navale Romane sa intervina pentru remorcarea unei ambarcatiuni, care plutea in deriva pe Marea Neagra.
Politistii de frontiera au intervenit de urgenta in efectuarea unei misiuni de salvare pe mare, deplasandu-se la locul indicat cu doua nave ale Garzii de Coasta, MAI 1101 de la Grupul de Nave Constanta si 1102 de la Grupul de Nave Sulina.
La aproximativ 18 mile marine travers de Gura Portitei, politistii de frontiera au observat o ambarcatiune de agrement, in lungime de aproximativ 15 metri lungime, avand arborat pavilionul Romaniei, pe care se aflau peste 70 de persoane, copii, femei si barbati, care nu vorbeau limba romana.
Avand in vedere conditiile meteo nefavorabile (vant puternic, marea agitata 3-4 grade in larg), precum si numarul mare de persoane aflate pe o ambarcatiune improprie transportului, politistii de frontiera au intervenit cu nava MAI 1101 pentru remorcarea in siguranta a ambarcatiunii spre Portul Constanta.
La actiunea de salvare a participat si o ambarcaţiune a Agenţiei Romane de Salvare a Vietii Omenesti pe Mare (A.R.S.V.O.M), care a preluat toate persoanele aflate in dificultate, deoarece la un moment dat valurile foarte mari puneau in pericol viata pasagerilor.
Din primele verificari a reiesit faptul ca ambarcatiunea plecase in urma cu doua zile de pe coasta Turciei si la bord se afla cetateni din Irak, Afganistan si Siria.
La ajungerea navelor in Portul Constanta, estimata astazi dupa-amiaza, politistii de frontiera romani vor declansa cercetarile si procedurile specifice in astfel de cazuri.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana