28 octombrie 2014

Proiect european de cercetare coordonat de Politia de Frontiera Romana


Astazi, 28.10.2014, in Bucuresti, a avut loc evenimentul de lansare a proiectului de cercetare EWISA - "Early Warning for Increased Situational Awareness", ce vizeaza intarirea supravegherii frontierelor terestre ale Uniunii Europene si care este sustinut de Comisia Europeana, Agentia FRONTEX si autoritati din mai multe state membre - Politia de Frontiera Romana, Politia de Frontiera din Finlanda, Guardia Civil din Spania si Centrul de Studii de Securitate din Grecia (KEMEA), parte a ministerului de interne elen.
In cadrul acestui parteneriat, Politia de Frontiera Romana are calitatea de coordonator al proiectului, iar FRONTEX pe cea de observator.
Din punct de vedere al obiectivelor, proiectul isi propune obtinerea unui cadru operational si tehnic care sa conduca la cresterea gradului de cunoastere a situatiilor operative si sa imbunatateasca performantele de interventie in timp real. Amenintarile la care face referinta proiectul sunt m igra tia ilegala, contrabanda, traficul cu droguri si materiale periculoase, traficul cu arme.
Concret se doreste obtinerea unei imbunatatiri a supravegherii video prin combinarea diferitelor tipuri de senzori si predefinirea situatiilor de alerta. Astfel, se va obtine o situatie operationala mai detaliata prin combinarea imaginilor video si radar cu celelalte surse de informatii, cum ar fi bazele de date precum si recunoasterea faciala, citirea automata a caracterelor, detectarea automata a miscarilor, numararea tintelor si detectarea anomaliilor.
Proiectul implementeaza actuala abordare strategica a FRONTEX, exprimata in Eurosur, prin care imaginea informationala a posibilelor amenintari la adresa Statelor membre este obtinuta inca inaintea frontierelor externe si combinata cu imagini radar si video, colectate de la statii de senzori.
Rezultatele concrete ale proiectului vor fi testate timp de 6 luni in conditii reale de teren in zona de frontiera externa a Uniunii Europene, in Romania, la frontiera cu R. Moldova si Serbia, in Finlanda la frontiera cu Rusia, in Grecia la frontiera cu Turcia si in Spania, mai concret in Ceuta (Nordul Africii).
Proiectul EWISA este finan tat de Comisia Europeana prin FP7 - Validarea Pre-Operationala a Solutiilor pentru Supravegherea Frontierelor Terestre, valoarea totala a acestuia fiind de 13.616.024 euro, din care 10.893.914 euro finantarea Comisiei Europene, 1.920.000 euro reprezentand partea de cofinantare a industriei.
Bugetul alocat de Comisia Europeana Politiei de Frontiera, in cadrul acestui proiect, este de 9.493.450 euro, din care 7.680.000 euro vor fi repartizati pentru achizitia de echipamente de supraveghere si solutii IT de integrare.
Bugetele aprobate pentru ceilalti participanti sunt:
  • Pentru Politia de Frontiera din Finlanda - 1.286.927 euro.
  • Pentru Guardia Civil din Spania - 1.415.282 euro.
  • Pentru KEMEA din Grecia - 1.420.365 euro.
Proiectul nu presupune cofinantare din partea Statelor Membre, ci doar o contributie in-kind (sub forma de resurse puse la dispozitie).
Durata proiectului este de 46 de luni, incepand cu luna septembrie 2014.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana