24 octombrie 2014

Un cetatean sirian, comandant al unei motonave, retinut pentru contrabanda cu tigari


Politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta, in cooperare cu ofiteri din cadrul I.G.I. - Serviciul Imigrari Constanta si ofiteri specializati din cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta, au desfasurat o actiune specifica pentru destructurarea unei grupari infractionale, specializata in contrabanda cu tigari si care era coordonata de capitanul unei motonave, un cetatean sirian.
In timpul actiunii, au fost realizate cinci perchezitii, fiind descoperita cantitatea de 45.440 tigarete. Totodata, la resedinta comandantului de motonava au fost depistati doi cetateni sirieni, cazati de liderul grupului in Romania, fara documente legale.

La inceputul lunii octombrie a.c., politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta au initiat un complex de masuri informativ-operative, in vederea destructurarii unei grupari infractionale specializata in contrabanda cu tigari, coordonata de cetateanul sirian Abdul R., in varsta de 51 ani, comandant al unei motonave.
Documentarea activitatii infractionale a suspectilor a fost realizata cu suportul de specialitate al Departamentului de Informatii si Protectie Interna.
Astfel, in urma monitorizarii s-a stabilit ca cetateanul sirian achizitiona tigari de contrabanda din Istanbul si le aducea in Portul Constanta, de unde erau preluate de doi cetateni romani, angajati ai unei societati comerciale. Politistii de frontiera au extins verificarile si au stabilit faptul ca romanii vindeau apoi tigarile intr-o piata din Constanta, pentru a obtine profit.
Astfel, in data de 20.10.2014, cand nava Rania H a intrat in Portul Constanta, s-a procedat la supravegherea activitatii comandantului navei si a persoanelor suspecte.
In data de 22.10.2014, in urma documentarii activitatii infractionale a celor in cauza, politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta, in cooperare cu ofiteri din cadrul I.G.I. - Serviciul Imigrari Constanta si ofiteri specializati din cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta, au efectuat perchezitii in cinci locuri din municipiul Constanta, fiind descoperita cantitatea totala de 45.440 tigarete marca Fast Red si L&M.
Totodata, la una dintre locatii, care era resedinta comandantul motonavei, au fost depistati doi cetateni sirieni, M.A., de 38 ani si M.H. de 32 ani, care nu detineau documente legale de intrare in Romania.
In data de 23.10.2014, comandantul navei a fost retinut pentru 24 de ore pe baza ordonantei emise de procuror, urmand a fi prezentat astazi, 24.10.2014, Judecatoriei Constanta cu propunere de arestare preventiva.
In prezent se efectueaza cercetari cu privire la savarsirea infractiunilor de contrabanda art. 270 alin 3 in lg. 86/2006, facilitarea sederii ilegale in Romania art. 264 alin 1 Cod Penal si trecerea frauduloasa a frontierei de stat art. 262 Cod Penal. Prejudiciul cauzat statului prin punerea in vanzare a tigaretelor de contrabanda descoperite a fost calculat la 250.000 lei.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana