22 ianuarie 2015

Un politist de frontiera a refuzat o suma insemnata de bani

In urma denuntului formulat de un politist de frontiera, i n perioada 03.12.2014 - 21.01.2015, ofiterii de politie judiciara ai Directiei Generale Anticoruptie (D.G.A.) - Serviciul Judetean Anticoruptie (S.J.A.) Maramures si cei din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera (I.T.P.F.) Sighetu Marmatiei, sub coordonarea procurorului competent din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Maramures, au desfasurat un complex de activitati procedurale in vederea documentarii si probarii unor infractiuni in materie de coruptie in conexiune cu infractiuni de contrabanda cu tigari.
Astfel, la inceputul lunii decembrie 2014, un politist de frontiera din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmatiei a formulat si adresat un denunt catre D.G.A. - S.J.A. Maramures, prin care a sesizat faptul ca a fost contactat telefonic de S.M. care i-a solicitat sprijinul in introducerea in tara a unor cantitati insemnate de tigari din Ucraina.
Barbatul ii solicita politistului de frontiera, in mod concret, sa ii comunice un interval de timp si o anumita zona in care ar putea sa introduca ilegal in Romania respectivele cantitati de tigari, cu complicitatea mai multor cetateni ucraineni, fara a fi depistat de catre autoritatile de frontiera romane.
Tigarile ar fi trebuit sa fie introduse in tara cu sprijinul lui L.S., persoana cu dubla cetatenie romana si ucraineana, care s-ar fi oferit ca, in schimbul serviciului solicitat, sa-i ofere politistului de frontiera suma de 5.000 euro la fiecare activitate de contrabanda, fara a-i comunica detalii cu privire la cantitatile de tigari traficate transfrontalier. In continuare, S.M. a precizat ca activitatile de contrabanda se vor desfasura timp de o luna, aproape zilnic, perioada in care ar urma sa ii remita ofiterului, in schimbul sprijinului sau, sume insemnate de bani in valuta.
La data de 11.12.2014, S.M. s-a intalnit din nou cu ofiterul politiei de frontiera caruia i-a remis, cu titlu de avans, suma de 2000 euro cerandu-i sa le faciliteze introducerea din Ucraina in Romania, peste frontiera verde, a unei cantitati de tigari, activitate preconizata a se derula in data de 12.12.2014.
Prin urmare, la data de 12.12.2014, a fost constituit un dispozitiv de supraveghere a frontierei de stat la nivelul I.T.P.F. Sighetu Marmatiei - Sectorul Politiei de Frontiera Sighetu Marmatiei. In jurul orei 04.00, politistii de frontiera au observat mai multe persoane care au incarcat colete voluminoase intr-o autoutilitara aflata pe malul romanesc al raului Tisa si care, ulterior, s-au retras pe teritoriul ucrainean. Dupa ce autovehiculul s-a pus in miscare, s-a procedat la oprirea acestuia prin executarea somatiilor legale si a unui numar de 4 focuri de arma, din care 3 asupra mijlocului de transport, reusindu-se retinerea si identificarea conducatorului auto in persoana lui C.I., din Sighetu Marmatiei, cu dubla cetatenie, romana si ucraineana, pe numele caruia a fost intocmit dosar penal pentru contrabanda.
In urma controlului efectuat, s-a constatat ca in autovehicul se aflau 25.500 pachete (36 colete) tigari de diferite marci, prejudiciul cauzat bugetului de stat, calculat de catre organele fiscale, fiind de 306.762 lei. Intreaga cantitate de tigari a fost ridicata in vederea confiscarii, iar autovehiculul utilizat la comiterea infractiunii de contrabanda a fost indisponibilizat la sediul I.T.P.F. Sighetu Marmatiei.
In urma probatoriului administrat, procurorul de caz a emis, la data de 21.01.2015, ordonante de retinere pe durata a 24 de ore pentru S.M. si L.S. Astazi, cei doi au fost prezentati Tribunalului Maramures care a dispus arestarea preventiva.
In cauza s-a beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Roman de Informatii.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana