25 martie 2015

Perchezitii in Bucuresti


Politistii de frontiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera sub coordonarea procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala, au efectuat, la data de 24.03.2015, un numar de 8 perchezitii domiciliare pe raza municipiului Bucuresti si a judetelor limitrofe, in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unui grup infractional organizat specializat in infractiuni de evaziune fiscala, folosire de acte nereale la autoritatea vamala, fals intelectual, uz de fals si abuz in serviciu.
In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca in perioada septembrie 2012 - februarie 2013, a actionat o grupare de criminalitate organizata, formata din administratori ai unor societati comerciale, functionari vamali si comisionari vamali, care a avut ca principala preocupare infractionala eludarea platii taxelor vamale si accize datorate bugetului de stat pentru importul unor bunuri.
Astfel, ca mod de operare, membrii gruparii au derulat operatiuni de import din Dubai, Emiratele Arabe Unite, in Romania, de inlocuitor tutun pentru narghilea, declarate vamal de catre importator ca fiind saruri parfumate si alte preparate pentru baie (nesupuse accizarii si pentru care taxa vamala este de 6,5 %), in scopul sustragerii de la plata accizelor si taxelor vamale datorate statului.
Totodata, in cauza exista suspiciunea rezonabila ca in perioada mai-iunie 2013 membrii gruparii au achizitionat, 5.040 kg. arome de fructe (in fapt tutun pentru narghilea) prezentand acte nereale cu scopul de a eluda plata accizelor si taxelor vamale datorate statului. S-a retinut ca in scopul eludarii obligatiilor fiscale, membrii gruparii au disimulat restituirea marfii catre furnizorul extern (Dubai, Emiratele Arabe Unite, via Turcia).Din probele administrate in cauza rezulta ca marfurile care au facut obiectul acestei expeditii declarate pentru retur nu au fost scoase de pe teritoriul comunitar fiind rerutate de la tranzitul initial si comercializate catre o societate comerciala din Bulgaria. Ulterior, dupa efectuarea formalitatilor vamale, marfa a fost reintrodusa pe teritoriul Romaniei, prin livrare intracomunitara, catre o societate controlata de catre membrii gruparii.
Prejudiciul cauzat bugetului general consolidat este de peste 16 milioane lei.
La sediul D.I.I.C.O.T. - Structura centrala vor fi aduse , in vederea audierii, un numar de 10 persoane.
Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Serviciul Roman de Informatii.
Actiunea a fost efectuata cu sprijinul Jandarmeriei Romane.
Facem precizarea ca pe intreg parcursul procesului penal, suspectii si inculpatii beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana