6 aprilie 2015

Politistii de frontiera romani au participat cu succes la o noua operatiune internationala desfasurata sub egida FRONTEX


 Politistii de frontiera, membri ai echipajului unei navei maritime din dotarea Garzii de Coasta, s-au intors astazi acasa, dupa o misiune Frontex care s-a desfasurat in Marea Ionica, in apele teritoriale ale Italiei, timp de peste o luna de zile.
In perioada 11.02-05.04.2015, nava maritima de supraveghere din dotarea Politiei de Frontiera Romane a participat la Operatiunea Comuna EPN TRITON 2015, organizata de Agentia Europeana FRONTEX (Agentia Europeana pentru Managementul Cooperarii Operationale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene) ce s-a desfasurat la frontierele maritime externe ale U.E.
Nava Politiei de Frontiera Romane a executat misiuni individuale de patrulare, cercetare, cautare si salvare in Marea Ionica, la frontiera maritima din sudul Italiei, alaturi de fortele de politie ale tuturor statelor membre U.E. participante la misiune.
S-a avut in vedere intreprinderea de masuri comune pe linia controlului fluxurilor migrationiste la frontierele maritime ale spatiului comunitar, cresterea operativitatii schimbului de date si informatii intre autoritatile de aplicare a legii din aceste tari, precum si un schimb eficient de experienta intre politistii de frontiera europeni.
Politistii de frontiera romani au executat 22 misiuni, cu un total de 36 zile de patrulare, timp in care nava Garzii de Coasta a parcurs 2.500 Mile Marine.
Pe durata misiunilor, echipajul navei, care a fost insotit de ofiteri de legatura din Guardia di Finanza a Italiei, a supravegheat si monitorizat peste 235 mijloace navale de diferite dimensiuni care au tranzitat zona de patrulare, in scopul prevenirii migratiei ilegale si a altor infractiuni de frontiera.
Obiectivul principal al Operatiunii Comune EPN TRITON 2015 este reprezentat de asistarea autoritatilor italiene in supravegherea si controlul frontierelor maritime ale Uniunii Europene, o atentie sporita fiind acordata fenomenului de trafic de migranti dinspre Turcia si nordul Africii (Libia, Tunisia, Egipt) catre Italia.
In perioada detasarii navei in aria operationala, a fost inregistrat un caz de trecere ilegala a frontierei maritime externe, cand o ambarcatiune rapida cu 20 de persoane la bord, precum si o calauza, cu dubla cetatenie (albaneza si elena), care se deplasa dinspre Grecia in Italia, a fost interceptata de o nava a Guardia Costiera pe coastele Italiei. In celelalte arii operationale, in sudul Italiei, majoritatea interventiilor in astfel de situatii se transforma in cazuri S.A.R (search and rescue - actiuni de cautare si salvare pe mare), dupa ce migrantii abandonati de calauze in mijlocul marii, solicita ajutor de pe telefoane prin satelit. Aria de patrulare si supraveghere, unde nava MAI 1101 si-a desfasurat misiunile, s-a confruntat la inceputul anului cu doua cazuri importante de trafic de migranti, in care doua nave comerciale au adus de pe coastele Turciei, in Italia, cateva mii de migranti.
Activitatea este o continuare a operatiunilor de control la frontiera organizate de Frontex, in cadrul carora Politia de Frontiera Romana a avut o contributie semnificativa, atat din punct de vedere al mijloacelor tehnice, cat si din punctul de vedere al numarului, al profilurilor si al profesionalismului expertilor detasati, aprecierile venind atat din partea autoritatilor italiene, cat si din partea Agentiei Frontex.
Operatiunea a fost finantata de catre Agentia Frontex.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana