18 aprilie 2015

Retea specializata in traficul de migranti, destructurata de politistii de frontiera bihoreni


  Politistii de frontiera din cadrul Biroului Combaterea Migratiei Ilegale si a Infractionalitatii Transfrontaliere - S.T.F. Bihor - I.T.P.F Oradea, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Structura Centrala si ai Parchetului de pe linga Tribunalul Bihor, au destructurat un grup infractional organizat, constituit din cetateni din Romania, Irak, si Ungaria, specializat in traficul de migranti.
Astfel, in cursul lunii aprilie politistii de frontiera cu sprijinul de specialitate al S.R.I Bihor si Directia de Operatiuni Speciale din cadrul I.G.P.R. Bucuresti, au initiat un complex de masuri informativ-operative, in vederea destructurarii unei retele de trafic de migranti, despre care existau suspiciuni rezonabile ca membrii acestei grupari racolau cetateni de orgine araba in scopul trecerii acestora din Romania in Ungaria si de acolo mai departe in state din U.E.
Din investigatiile preliminare efectuate, s-a stabilit ca grupul infractional era extrem de bine organizat, cu atributii precis delimitate, avand in componenta mai multi cetateni din Romania, Irak, Ungaria.
In urma monitorizarii activitatii retelei, s-a stabilit ca si mod de operare ca membrii gruparii se ocupau cu racolarea unor tineri afro-asiatici din Centrele de cazare a Imigrantilor din tara, pe care ii transportau in diferite locatii de pe raza municipiului Oradea, scopul membrilor retelei fiind sa ii treaca pe acestia ascunsi in mijloace de transport marfa, urmand sa ii preia apoi din Ungaria, destinatia finala fiind statele din vestul Europei.
Reteaua a fost destructurata in cursul zilei de 16.04.2015 cand, in urma organizarii unui flagrant, au fost retinuti in P.T.F Bors ascunse, in semiremorca unui tir, 11 persoane de origine araba (9 barbati, o femeie si un copil), care nu vorbeau limba romana.
Din primele cercetari a rezultat faptul ca persoanele ascunse, sase cetateni sirieni, patru cetateni irakieni si un cetatean palestinian, cu varstele cuprinse intre 4 luni si 51 de ani, intentionau sa ajunga ilegal in Germania.
Soferul si cele 11 de persoane au fost conduse la sediul Sectorului Politiei de Frontiera Bors, in prezent fiind efectuate cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de migranti si de tentativa de trecere ilegala a frontierei de stat, la finalizarea acestora urmand a fi luate masurile legale ce se impun.
In cursul zilei de 17.04.2015, in baza mandatelor emise de D.I.I.C.O.T - Structura Centrala, patru membrii ai gruparii au fost condusi la sediul acestei unitati, ulterior pe numele acestora fiind emise mandate de retinere urmand a fi prezentati Judecatoriei cu propunere de arestare preventiva.
Din declaratiile persoanelor a rezultat ca traficantii solicitau de la fiecare migrant sume de bani considerabile pentru a-i ajuta sa treaca frontiera.
Cercetarile sunt continuate de politistii de frontiera, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. - Structura Centrala si Parchetului de pe linga Tribunalul Bihor, in vederea depistarii tuturor persoanelor implicate si stabilirii intregii activitati infractionale.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana