28 mai 2015

Politia de Frontiera Romana, gazda a Congresului AIRPOL


In perioada 27-28.05.2015, la Bucuresti, s-a desfasurat cel de-al cincilea Congres Plenar AIRPOL cu tema "Oportunitati de Cooperare Internationala pentru Politiile Europene si Unitatile de Paza a Frontierei", la care au participat reprezentanti din partea fiecarui stat membru al Uniunii Europene, precum si participanti din partea organizatiilor internationale in domeniu. La acest eveniment, Romania a fost reprezentata de subsecretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, chestor sef de politie Florea Oprea si o delegatie a Politiei de Frontiera Romane, condusa de chestor principal de politie Dumitru Haralambie, adjunct al inspectorului general al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera.
Ca urmare a gradului de implicare, al rezultatelor obtinute si al disponibilitatii manifestate de Inspectoratul General al Politiei de Frontiera in atingerea obiectivelor AIRPOL, Biroul Permanent al retelei de cooperare AIRPOL a luat decizia organizarii, in perioada 27-28 mai a.c., a Congresului Plenar AIRPOL - 2015, in Romania, cu tema "Oportunitati de Cooperare Internationala pentru Politiile Europene si Unitatile de Paza a Frontierei".
La activitate au participat, pe langa oficialii romani, reprezentanti din partea fiecarui stat membru al Uniunii Europene, participanti din partea organizatiilor internationale (EUROCONTROL, INTERPOL, EUROPOL, FRONTEX, etc.), delegatia AIRPOL, precum si reprezentanti ai Departamentului Politiei de Frontiera din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova.
Pe timpul intrunirii, partea romana a subliniat cooperarea cu statele terte pe domeniul de frontiere aeriene, a prezentat Centrul de Supraveghere si Controlul Trecerii Frontierei Aeroporturi Bucuresti - Otopeni si a raspuns intrebarilor formulate de catre oficialii straini pe problematica de referinta, in domeniul de competenta al Politiei de Frontiera Romane.
AIRPOL reprezinta reteaua de cooperare permanenta si multidisciplinara a politiei de frontiera, politiei, serviciilor private de securitate si altor servicii relevante de aplicare a legii, care sunt active in si in jurul aeroporturilor, cu misiunea de a contribui substantial la sporirea securitatii in aeroporturile din statele membre ale Uniunii Europene si a statelor Schengen asociate, la combaterea activitatilor infractionale in interiorul si in jurul aeroporturilor si la alte aspecte legate de securitatea aviatiei civile.
Principalele obiective ale AIRPOL constau in asigurarea securitatii frontierelor aeriene, a aviatiei civile, dar si activitatii de politie in aeroporturi, in ceea ce priveste criminalitatea si combaterea terorismului.
Inspectoratul General al Politiei de Frontiera Romane a aplicat in cadrul acestui proiect, avand responsabilitati ca membru activ in grupul central, de contribuire la organizarea, initierea si coordonarea activitatilor AIRPOL, dar si de participare la atelierele de lucru, congrese si actiuni transfrontaliere.
Organizarea acestei reuniuni reprezinta o dovada a implicarii Politiei de Frontiera Romane in intarirea relatiilor de cooperare cu autoritatile si organizatiile tarilor implicate in lupta impotriva actiunilor infractionale in aeroporturi.
Informatii de background:
In cei cinci ani de activitate, AIRPOL a organizat o serie de congrese plenare, seminarii, ateliere de lucru, dar si actiuni transfrontaliere la care au participat reprezentanti ai Inspectoratului General al Politiei de Frontiera. Dintre acestea mentionam:
  • In aprilie 2013, Politia de Frontiera Romana a participat la prima faza a actiunii transfrontaliere "Trafficking and smuggling of human beings in the EU via aviation" organizata de reteaua AIRPOL, la nivelul aeroporturilor statelor membre U.E.
  • In luna octombrie 2013, pe Aeroportul International Henri Coanda, Directia de Supraveghere si Controlul Trecerii Frontierei din cadrul I.G.P.F., in calitate de Punct National de Contact AIRPOL - a organizat si coordonat actiunea transfrontaliera GOODEYE, in cooperare cu D.G.V. - Biroul Vamal Otopeni, respectiv I.G.P.R. - Directia Politiei Transporturi, avand ca scop principal prevenirea si combaterea traficului ilicit de bunuri. Pe timpul desfasurarii actiunii, in baza unor analize de risc efectuate impreuna cu lucratorii vamali din cadrul Biroului Vamal Otopeni, au fost selectati pasageri pentru efectuarea unor controale amanuntite asupra bagajelor transportate, respectiv au fost efectuate controale amanuntite asupra unor colete transmise prin firmele de curierat. Rezultatele organizarii si coordonarii la nivel national de catre Politia de Frontiera Romana a acestei actiuni transfrontaliere au fost apreciate atat de Biroul Permanent AIRPOL-Bruxelles cat si de EUROPOL, acestea facand obiectul mediatizarii la nivel european si national.
  • In baza invitatiei primite din partea Biroului Permanent AIRPOL, precum si a detaliilor stabilite cu oficialii belgieni, un ofiter P.F.R. a participat la grupul de lucru "Airport Crime" - organizat la Helsinki (Finlanda). Reprezentantul P.F.R. a participat si la elaborarea manualului-ghid "Tinte Usoare in Aeroporturi" privind identificarea tintelor usoare in aeroporturi din perspectiva autoritatilor de aplicare a legii si de securitate care isi desfasoara activitatea in mediul aeroportuar.
  • In perioada 19-20 iunie 2013, s-a desfasurat pe teritoriul Romaniei, in municipiul Bucuresti, vizita delegatiei Politiei Federale Belgiene - Biroul Permanent AIRPOL pentru a analiza sistemul eAPIS, folosit de institutia noastra. In cadrul programului de desfasurare a celei de-a doua etape a proiectului, Grupul Central AIRPOL a stabilit crearea unor echipe formate din trei membri, reprezentanti ai structurilor de aplicare a legii din aeroporturile statelor membre AIRPOL, in vederea efectuarii unor vizite la aeroporturile U.E. pentru evidentierea bunelor practici si a tehnologiilor folosite dar si pentru identificarea vulnerabilitatilor. Vizita la Aeroportul International Henri Coanda - Otopeni a avut loc in perioada 26-27.03.2015.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana