2 septembrie 2015

Focuri de arma, doi cetateni retinuti si 12.000 pachete tigari confiscate, la frontiera de nord a tarii


In ultimele 48 de ore, pe timpul desfasurarii unor actiuni pe linia combaterii contrabandei cu tigari, politistii de frontiera din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmatiei au descoperit si confiscat 11.870 pachete cu tigari de provenienta ucraineana, in valoare de aproximativ 107.500 lei. Doi cetateni, unul ucrainean si altul roman, care au incercat sa fuga, au fost retinuti dupa ce au fost trase mai multe focuri de avertisment, conform procedurilor legale, iar acum sunt cercetati pentru savarsirea infractiunilor de contrabanda si trecere frauduloasa a frontierei de stat.
Ieri, 1 septembrie a.c., la nivelul I.T.P.F. Sighetu Marmatiei s-a declansat o actiune, pe raza jud. Maramures, pentru combaterea contrabandei cu produse accizabile din tutun provenite din Ucraina.

Astfel, pe timpul actiunii a fost identificat, pe un drum forestier, intre localitatile Petrova si Stramtura, un autoturism de teren, marca Chrysler, despre care existau date ca transporta tigari.

Drept urmare, un echipaj al politiei de frontiera a efectuat semnalele regulamentare pentru a opri la control masina in cauza, insa conducatorul auto a ignorat semnalele continuandu-si deplasarea in mare viteza.

Lucratorii nostri au trecut la urmarirea autoturismului cu semnalele acustice si luminoase in functiune, folosind totodata si armamentul din dotare, fiind trase trei focuri de avertisment, in plan vertical, conform procedurilor legale.

La scurt timp, s-a reusit blocarea autoturismului de teren si retinerea conducatorului auto, acesta fiind identificat ca fiind Ioan B. de 24 de ani, domiciliat pe raza jud. Maramures.

In urma controlului autoturismului, pe bancheta din spate si in portbagaj, au fost descoperite 15 colete cu tigari, de provenienta ucraineana, fapt pentru care s-a luat masura conducerii soferului impreuna cu masina cu tigari la sediul politiei de frontiera in vederea continuarii cercetarilor.

In urma inventarierii coletelor, s-a constatat ca acestea contin 7.870 pachete tigari, de diferite marci, in valoare de aproximativ 70.000 de lei.

In cauza, s-a intocmit lucrare penala sub aspectul savarsirii infractiunii de contrabanda, autoturismul folosit la transportul tigarilor, in valoare de 500 euro, a fost indisponibilizat la sediul politiei de frontiera pentru continuarea cercetarilor, iar intreaga cantitate de tigari a fost ridicata in vederea confiscarii.
Tot ieri, politistii de frontiera din cadrul Sectorului P.F. Radauti - I.T.P.F. Sighetu Marmatiei au declansat o actiune in vederea combaterii contrabandei cu tigari, in zona de responsabilitate.

Astfel, lucratorii nostri au observat mai multe persoane care se deplasau de la frontiera de stat spre interior, transportand in spate colete voluminoase.

Politistii de frontiera au intervenit in vederea retinerii persoanelor in cauza efectuand somatiile legale, insa acestea au abandonat coletele si au fugit spre teritoriul statului vecin, motiv pentru care politistii de frontiera au executat 8 focuri de avertisment in plan vertical, cu respectarea prevederilor legale.

In urma actiunii, a fost retinuta o persoana de sex masculin, cetatean ucrainean si au fost anuntate autoritatile de frontiera ucrainene despre caz.

S-a luat masura conducerii barbatului si a tigarilor la sediul sectorului, in vederea continuarii cercetarilor.

La sediul politiei de frontiera, s-a stabilit identitatea persoanei in cauza, Vasilovici U., in varsta de 18 ani, din Ucraina, iar in urma inventarierii coletelor, s-a constatat ca acestea contin 2.000 pachete tigari, in valoare de 20.000 de lei.

Cetateanul ucrainean este cercetat pentru savarsirea infractiunilor de contrabanda si trecere frauduloasa a frontierei de stat, intreaga cantitate de tigari a fost ridicata in vederea confiscarii, iar in continuare se efectueaza cercetari pentru depistarea tuturor persoanelor implicate si tragerea la raspundere a acestora.
De asemenea, pe timpul desfasurarii unor misiuni de supraveghere si control la frontiera de stat, politistii de frontiera din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmatiei au descoperit abandonate, in apropierea frontierei de stat, cantitatea de 2.000 pachete tigari, de provenienta ucraineana, de diferite marci.

Tigarile in valoare de aproximativ 17.500 de lei au fost ridicate in vederea confiscarii, iar in continuare se fac verificari in vederea identificarii persoanelor implicate si a documentarii intregii activitati infractionale.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana