5 noiembrie 2015

Aproximativ 18 tone de rapana confiscate de politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta


Politistii de frontiera constanteni au identificat, pe raza Portului Turistic Tomis, o ambarcatiune in care se aflau cinci barbati care pescuisera aproximativ 18.182 kilograme de produse din peste din specia rapana, fara a indeplini conditiile legale.
In data 04.11.2015, in jurul orei 03.00, politistii de frontiera din cadrul Grupului de Nave Constanta, aflati in misiune pe raza Portului Turistic Tomis, au efectuat controlul unei ambarcatiuni tip pescador sub pavilion Romania, care tocmai se intorsese din largul Marii Negre. La bordul navei se aflau cinci barbati (un cetatean turc si patru cetateni romani), cu varste cuprinse intre 19 si 44 de ani.
In urma controlului documentelor prezentate de comandantul pescadorului, cetateanul roman F.P., in varsta de 44 ani, a rezultat faptul ca lista cu membrii de echipaj care erau autorizati ca operatori/pescari era incompleta, una din persoanele aflate la bord nefiind autorizata, iar documentele de bord erau completate partial, erau nesemnate, prezentau modificari, stersaturi, taieri si adnotari, fapte care contravin prevederilor legale.
In continuarea cercetarilor, politistii de frontiera au descoperit in ambarcatiune cantitatea de 18.182 kilograme din specia rapana, care a fost ridicata in vederea confiscarii si predata spre valorificare unei societati comerciale de profil conform procedurilor legale.
In urma actiunii, pescadorul precum si toata aparatura, ansamblele, subansamblele si uneltele de pescuit tip beam-traul aflate la bord, au fost lasate in custodia comandantului navei, conform prevederilor legale, pana la finalizarea cauzei.
In cauza, politistii de frontiera efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de pescuit comercial sau sportiv fara licenta sau autorizatie de pescuit, detinere, transport sau comercializare fara documente legale a pestelui, icrelor ori produselor din peste obtinute din pescuit, detinere si folosire la pescuit de catre persoane neautorizate a uneltelor de pescuit tip comercial, fapte prevazute si sanctionate de art. 64, lit. a, h si i din O.U.G. 23/2008 modificata si aprobata prin Legea 317/2009, precum si pentru falsificare sau distrugere a jurnalelor de bord ori de masini, fapta prevazuta si sanctionata de art. 14, alin.1, lit. c din Legea 191/2003, privind infractiunile la regimul transportului naval.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana