8 decembrie 2015

Actiuni comune de asigurare a ordinii publice si cresterii gradului de siguranta la frontiera de Sud-Vest a Romaniei


  Incepand cu data de 30.11.2015, Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontiera Timisoara si Gruparea de Jandarmi Mobila Timisoara actioneaza in baza unui plan comun de mentinere, asigurare a ordinii publice si cresterii gradului de siguranta a cetateanului, atat in punctele de trecere a frontierei de stat, cat si la frontiera verde.
Pana in prezent au fost intreprinse un numar de 570 de misiuni in comun.
In aceasta perioada, in zonele de competenta - punctele de trecere si "frontiera verde" - politistii de frontiera, sprijiniti in cadrul actiunilor de cooperare de jandarmii din cadrul Gruparii Mobile Timisoara, au constatat:
  • 53 fapte ilegale (14 infractiuni si 39 contraventii) savarsite atat de cetateni romani, cat si straini;
  • valoarea amenzilor contraventionale aplicate se ridica la 17.085 lei;
  • traficul de persoane si mijloace de transport prin punctele de trecere a fost de peste 78.900 treceri persoane, atat pe sensul de intrare cat si pe cel de iesire din tara si de peste 27.500 treceri mijloace de transport.
Un exemplu de colaborare intre cele doua institutii a fost inregistrat ieri, 07.12 a.c., in jurul orei 11.00, cand politistii de frontiera impreuna cu lucratori din cadrul jandarmeriei si inspectori vamali au depistat 295 pachete de tigari de contrabanda si 21 l alcool, ascunse in roata de rezerva a unui autoturism.
Astfel, politistii de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Moravita, impreuna cu lucratori din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Timisoara si din cadrul Gruparii Mobile de Jandarmi Timisoara, au desfasurat in zona de competenta o actiune pe linia combaterii contrabandei cu tigari, ocazie cu care, pe comunicatia E70 spre localitatea Timisoara, a fost oprit pentru control, autoturismul marca Renault inmatriculat in judetul Caras Severin, despre care existau suspiciuni ca ar putea transporta tigari.
Lucratorii nostri au procedat la identificarea soferului, cetateanul roman Alin T., in varsta de 25 ani, domiciliat pe raza judetului Timis si conducerea acestuia pentru verificari la sediul Sectorului Politiei de Frontiera Deta.
Astfel, in urma efectuarii controlului amanuntit impreuna cu cainele de serviciu Pona (specializat in descoperirea produselor din tutun) a fost descoperita ascunsa in anvelopa de rezerva a autoturismului, cantitatea de 295 pachete tigari, marca Trokadero Slims, netimbrate.
Totodata, in autoturism a mai fost descoperita cantitatea de 20 litri lichid incolor cu miros specific de alcool, disimulata in 40 sticle de bere a cate 500 ml fiecare, 1 litru alcool ambalat intr-un recipient de plastic, cu inscriptia Alkohol Etilic, cu timbru de Serbia.
Fata de cele constatate, Alin T. a declarat ca nu cunoaste provenienta bunurilor descoperite in masina sa.
Inspectorii vamali au aplicat persoanei in cauza o sanctiune contraventionala in valoare de 5.000 lei, in conformitate cu prevederile art. 653, alin 1, lit. a si alin. 2 din H.G. 707/ 2006 privind Regulamentul de aplicare a Codului Vamal al Romaniei, cu modificarile si completarile ulterioare, iar intreaga cantitate de tigari si alcool in valoare de 4.760 lei a fost ridicata in vederea confiscarii.
Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontiera Timisoara va dispune in continuare toate masurile aflate in competenta institutiei pentru asigurarea unui control operativ atat in punctele de trecere a frontierei de stat, cat si la frontiera verde. Astfel, s-au luat masuri de suplimentare a personalului care isi desfasoara activitatea la controlul documentelor si de crestere a numarului arterelor de control din punctele de frontiera.
Totodata, lucratori din cadrul Gruparii de Jandarmi Mobila Timisoara vor asigura ordinea si linistea publica in punctele de trecere a frontierei de stat si vor acorda sprijin politistilor de frontiera in functie de situatiile care apar pe timpul executarii misiunilor.
Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontiera Timisoara va continua sa intreprinda masuri ferme in toate zonele de competenta, respectiv va continua cooperarea inter-institutionala cu Gruparea de Jandarmi Mobila Timisoara, pentru combaterea eficienta a infractionalitatii transfrontaliere. Actiunile comune se vor derula in perioada sarbatorilor de iarna, pe raza a trei judete.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana